Multiplu laureat la concursurile naţionale şi internaţionale de informatică, bistriţeanul Rareş Darius Buhai, 21 ani, a decis să devină student al Massachusetts Institute of Technology (MIT), în Statele Unite ale Americii, deşi era admis la alte două facultăţi de prestigiu, Harvard şi Stanford. A început să fie pasionat de Informatică de mic, încurajat de tatăl său. La vârsta de 9 ani a început să creeze primele programe în Visual Basic (n.r. limbaj de programare produs de Microsoft), iar la prima olimpiadă a participat la 11 ani, pe când era în clasa a V-a. A urmat Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu“ din Bistriţa şi a participat la patru Olimpiade Internaţionale de Informatică. La fiecare participare a câştigat medalia de aur, iar la un moment dat se afla pe locul doi în reputatul „Hall of Fame“ al Olimpiadei Internaţionale de Informatică.
În prezent se află pe locul trei, lider fiind Gennady Korotkevich, din Belarus, care a câştigat şapte medalii din şapte participări, şase de aur şi una de argint, regulamentul din țara sa permiţându-i să concureze începând din clasa a VI-a. La ediţia de anul trecut a Olimpiadei, unde Rareş nu a mai participat, România a câştigat trei medalii de argint şi una de bronz. Rareş Buhai a suţinut Bacalaureatul în sesiunea pentru Olimpici. Notele obţinute au fost 9 la română, 9.90 la matematică şi 10 la informatică, notă care i-a fost acordată fără a mai susţine examenul, având în vedere rezultatele la olimpiadele internaționale. Media finală a fost 9,63.
Stagiar la Facebook
Olimpicul român a ales să studieze Computer Science la MIT deoarece în viziunea lui este cea mai puternică facultate în domeniul informaticii. „La MIT am ocazia de a face cercetare alături de cei mai buni profesori universitari din lume“, spune Rareş Buhai. La MIT el este şi cercetător în grupul de Robotică. A proiectat, dezvoltat şi testat mai multe versiuni ale algoritimilor de planificare pentru medii dinamice, cu alte cuvinte punerea în mişcare a roboţilor cu ajutorul algoritmilor. Din cercetarea sa au rezultat două lucrări care au fost prezentate la conferinţe de specialitate. Timp de patru luni, în perioada mai-august a anului trecut, Rareş a fost stagiar la Facebook, responsabilitatea sa fiind dezvoltarea şi extinderea produsului Messenger. El a aplicat pentru un post de stagiar şi a fost acceptat imediat. „Am avut nişte interviuri care au constat din genul de probleme pe care le-am întâlnit la olimpiadă, deci nu a fost o problemă pentru mine, iar apoi am primit o ofertă de la ei“, a povestit Rareş. Nu s-a hotărât ce va face după facultate, însă, orice ar fi va avea legătură cu informatica. Acest articol face parte din seria „Capital 25 sub 25“ prin care revista marchează 25 de ani de la apariţia primului număr.
Scurt CV Rareş Buhai
- Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu“ Bistriţa
- Massachusetts Institute of Technology, Computer Science 2015 – 2019
- Student Cercetător MIT Interactive Robotics Group
- Software Engineering Intern Facebook, May 2016 – Aug 2016
- Pasionat de lectură, chitară
- şi fotbal.