"Încă nu suntem pregătiţi să experimentăm acest lucru. Încă nu avem un mediu concurenţial. Piaţa de gaze din România este una închisă, uitaţi-vă că nu are cine să consume gazele. Dacă noi modificăm legea în funcţie de conjunctură, când conjunctura va fi alta va trebui să o modificăm din nou", a spus Ciolpan.
Anterior, în aceeaşi dezbatere, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, a susţinut că preţul gazelor de pe piaţa externă a scăzut atât de mult, încât a ajuns la nivelul celor de producţie internă din România, astfel că nu mai este nevoie de un calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici.
"Preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult şi continuă să scadă mai mult decât preţurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Părerea mea este că, odată ajunşi la nivelul de convergenţă a preţurilor, nu se mai susţine un calendar de liberalizare unde există preţuri mai mari decât cele de pe piaţă", a spus Havrileţ.
În replică, oficialul Romgaz a arătat că preţurile din piaţă sunt conjuncturale în acest moment, nu sunt determinate de cerere şi ofertă, aşa cum ar trebui. În plus, el a amintit că OPEC şi marii producători de petrol şi gaze vor să modifice preţurile.
Ciolpan a subliniat că liberalizarea înseamnă pregătirea unor instrumente care să susţină bunul mers al pieţei.
"De exemplu, în fiecare iarnă avem aceeaşi problemă cu gazele de import, pe care le cumpărăm la preţuri uriaşe în vârf de consum. Am putea, în acele momente, să nu mai folosim gaze pentru producerea de energie şi să importăm electricitate, ceea ce ar fi mai ieftin decât să importăm gaze în vârf de consum. Însă nu au avut niciodată o corelare între dispeceratul energetic şi cel de gaze", a mai spus reprezentantul Romgaz. AGERPRES