În aceeași perioadă a anului trecut, compania a înregistrat pierderi de aproape 47 de milioane de dolari. Rezultatul bun din primul semestru al acestui an se datorează, conform datelor prezentate în comunicatul referitor la datele financiare, creşterii cantităţii de materie primă prelucrată cu 11% şi a vânzărilor de produse finite cu 18%.
"În prezent, rafinăria Petromidia procesează în medie aproximativ 15.000 de tone de materie primă pe zi, în creştere cu peste 7% faţă de media atinsă în 2014 – 13.800 de tone/zi. De asemenea, compania implementează programul de transformare Change for good, care vizează o îmbunătățire a întregului flux de operațiuni specifice activităților de rafinare – petrochimie, trading – logistică, retail – marketing", se menționează în sursa citată.
Vicepreședintele KMG Internațional, Cătălin Dumitru, a declarat la începutul lunii aprilie că "Sperăm ca, începând de anul viitor, nu doar rafinăria Petromidia ci întregul grup să atingă un nivel pozitiv al rezultatului net". La acea dată, oficialii grupului petrolier au anunțat investiții de peste 200 de milioane de dolari, din care jumătate în rafinăria de la malul mării. Din cealaltă jumătate, mare parte va fi alocată diviziei Downstream pentru investiții în stațiile de alimentare cu carburanți.
La finalul anului trecut, compania a raportat pierderi de 58 milioane de dolari, cu 40% mai mici față de finele anului precedent, atunci când rezultatul net consolidat a fost de – 95 milioane de dolari.
Pe segmentul de rafinare, compania a înregistrat un profit net de 24,8 milioane dolari în perioada aprilie-iunie 2015 şi unul de 44,4 milioane dolari în prima jumătate a anului, faţă de rezultatele negative de -22,9 milioane dolari în trimestrul doi al anului trecut, respectiv -51,2 milioane dolari în perioada ianuarie-iunie 2014. Petromidia este cea mai mare rafinărie din România, în funcție de capacitatea de rafinare (43% din capacitatea de rafinare a țării), iar investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,3 miliarde dolari, susțin reprezentanții grupului petrolier.
"Cantitatea de materii prime prelucrată la rafinăria Petromidia în primul semestru din 2015 a fost mai mare cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins nivelul de 2,6 milioane tone – cea mai mare cantitate procesată în cursul unui semestru de la punerea în funcţiune a rafinăriei (1979)", se precizează în comunicat.
Prăbușirea cotației țițeiului a diminuat afacerile Rompetrol Rafinare
Dacă la rezultatul net compania petrolieră a reușit o performanță istorică, nu același lucru se poate spune când vine vorba de cifra de afaceri. În al doilea trimestru al anului, cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare a scăzut cu 25%, la 1,1 miliarde dolari, față de aceeași perioadă a anului trecut. În primul semestru, scăderea a fost de 29%.
"Cifra de afaceri brută a fost influenţată de scăderea cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere de la un nivel de 800-900dolari/1.000 tone până la un nivel de 400-500 dolari/ 1.000 tone, deşi vânzările cantitative au crescut semnificativ", se mai arată în raport.
Pe fondul creşterii producţiei celor două rafinării, Petromidia şi Vega, dar şi a diviziei de petrochimie, exporturile Rompetrol Rafinare au crescut cantitativ cu 12% comparativ cu același semestru al anului trecut, valoarea fiind de peste 763 milioane dolari în prima jumătate a acestui an. "Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 678 milioane dolari în primul semestru 2015, din care 389 milioane dolari în perioada aprilie-iunie", susțin, în comunicat, reprezentanții companiei.
Crește cererea de carburanți
În prima parte a anului, vânzările de carburanți pe piața internă au crescut cu 7%, ajungând la 821.000 tone. Cantitatea de caburanți vândută la export a cunoscut o creștere de 11%, de la 1,02 mil. tone la 1,133 mil. tone. Pe partea de retail, vânzările în volume au crescut cu 1%, iar pe segmentul en-gros cu 2%. Cantităţile de carburanţi vândute în retail în prima parte a anului au însumat 289 mii tone, respectiv 468 mii tone cele în regim en-gros.
Activităţile de retail ale KMG International sunt desfăşurate în peste 1.000 de puncte de distribuţie carburanţi deţinute şi operate în ţări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Franţa şi Spania. În România, compania operează 735 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi) 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.