Zilele trecute, executivul comunitar i-a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, deoarece acest proiect ar putea afecta securitatea energetică a Uniunii Europene.

'Comisia Europeană nu are suficientă putere pentru a face acest lucru. Însă nu despre asta este vorba. Comisia nu are niciun motiv pentru a face acest lucru. Trebuie să există unele încălcări pentru a avea motive. Prezumţia de nevinovăţie a participanţilor la licitaţie din Bulgaria nu a fost anulată' a spus Vladimir Cijov. 'Nu cunosc toate detaliile licitaţiei şi nici cum a fost câştigată de un consorţiu ruso-bulgar dar sunt sigur că toate procedurile au fost respectate', a adăugat el.

La finele lunii, trecute autorităţile bulgare au anunţat că un consorţiu de firme condus de societatea rusă Stroytransgaz, aparţinând unui apropiat al lui Vladimir Putin, a fost selectat pentru a construi secţiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream.

South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră până în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia şi nord-estul Italiei. Capacitatea proiectată a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Compania South Stream Transport B.V. este un joint-venture internaţional ai cărui acţionari sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia).

AGERPRES