Salarii mai mari pentru personalul medical, o lege a vaccinării, un nou program de testare şi mai puţină birocraţie pentru părinţii care trebuie să stea cu copilul bolnav în spital.

Acestea sunt câteva dintre promisiunile guvernanților pentru anul 2018. Teoretic, se poate întâmpla. În primul rând, fondurile primite de sistemul de sănătate sunt mai mari decât anul trecut. Ministerul Sănătăţii va avea, în 2018, un buget de 8,76 miliarde de lei, cu 4,59% mai mult decât alocarea din 2017, potrivit Legii bugetului de stat.

Luna ianuarie aduce salarii mărite cu 25% pentru tot personalul bugetar. Această majorare vine însă cu tăierea burselor pentru medicii rezidenţi, cu o plafonare a sporurilor la 30%, precum şi cu înlocuirea bonurilor de masă. Mai exact, angajaţii din spitale vor primi indemnizaţii de hrană în schimbul bonurilor de care beneficiază în prezent.

Odată cu mutarea contribuțiilor la angajator, mărirea salariilor nete ar urma să fie de doar câteva procente. Asta însă până în luna martie, când, în cazul personalului medical, nu se va mai ține cont de calendarul majorărilor salariale, iar veniturile urmează să fie la nivelul prevăzut pentru anul 2022. Este vorba de dublarea sau chiar triplarea, în cazul medicilor rezidenți, a salariilor brute. Efortul bugetar pentru un asemenea exercițiu este imens, iar încasările nu arată deloc bine.

Deși transferul contribuțiilor sociale la angajat mai acoperă un pic din imensul deficit care urmează să apară, guvernanții mai au nevoie de sume imense. Astfel, o altă măsură este plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate (CASS), în procent de 10%, de către persoane care realizează venituri din dividende, din dobânzi, cât și din activităţi independente.

O boală veche 

Anul trecut, mulți pacienți români au rămas fără tratamente. Legislația care impune cele mai mici are un efect pervers: multe din medicamente nu se mai găsesc în România. De vină sunt și cei din industria farma, exportul paralel reprezentând una dintre marile probleme ale sectorului de sănătate.

Cert este că, fără o intervenție a guvernanților, în acest an problemele se vor accentua. Nu se vor mai găsi medicamente, mai ales pentru bolile rare, iar și mai mulți bolnavi vor rămâne netratați. Iar asta nu e tot. Lipsa unui Acord Cadru între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi medicii de familie privează pacienţii de servicii medicale compensate şi gratuite. Consecinţele se extind şi în spitale, unde pacienţii nu mai pot primi servicii în ambulatoriu. În afara urgențelor, orice tratament se plătește.

Medicii de familie din ţară, nemulţumiţi de nivelul finanțării, au luat decizia de a protesta faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistemul medical. Unii dintre ei au ales, de săptămâna trecută, să nu mai acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate.

„Nu am obținut decât niște promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Din păcate, nu putem acorda trimiteri și rețete compensate, pentru că aceasta este o obligație a Casei, nu a noastră. Vom da rețete simple, prin care pacienții trebuie să-și cumpere medicamentele“, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF).

Deși pare extrem de grav, în realitate nu e chiar așa. Oricum, deși asigurați, în cazul unei boli, românii trebuie să aloce sume importante „plăților informale“. Prin urmare, au fost deja învățați „să se descurce“.

Astfel, în 2018, chiar dacă se vor mări salariile personalului medical, nu se va renunța decât într-o mică măsură obiceiul nesănătos al șpăgii din sistemul sanitar.

Modificarea contribuțiilor de sănătate

Odată cu trecerea la angajat, contribuția de sănătate (CASS) crește anul acesta la 10% și se achită pentru toate veniturile, inclusiv cele din dividende sau chirii. Totuși, contribuţia la asigurările sociale de sănătate se va achita doar dacă veniturile independende depășesc cumulat 12 salarii minime brute și va fi plafonată.

CASS pentru dividende va trebui achitată și dacă respectivul contribuabil este, concomitent, salariat, potrivit noilor prevederi. Modificările sunt cuprinse în OUG 97/2017, act legislativ adoptat de Guvern în luna noiembrie. Nivelul CASS era anul trecut de 5,5%, fiind achitat doar de către persoanele care au dividende drept singură sursă de venituri.