Potrivit directorului OMV, în acest an preţul barilului de petrol ar urma să evolueze în jurul valorii de 40 de dolari iar o relaxare pare puţin probabilă având în vedere lipsa de unitate în rândul marilor producători de petrol. "Producţia de petrol va fi menţinută la un nivel ridicat iar acest lucru se va reflecta asupra preţului", a apreciat Rainer Seele. Chiar şi piaţa globală a gazelor naturale este în prezent supra-aprovizionată, ceea ce face din gazele naturale "un produs ieftin", consideră şeful OMV. Cu toate acestea, pe termen lung, Rainer Seele crede că va avea loc o revenire pentru că producţia de gaze în Europa este în scădere iar cererea pentru importuri va creşte. 

Rainer Seele a precizat că OMV va răspunde la aceste probleme prin reducerea investiţiilor şi a costurilor. În acelaşi timp, OMV vrea să strângă bani din vânzarea activelor care nu sunt strategice, respectiv vânzarea a până la 49% din acţiunile Gas Connect Austria şi a totalităţii acţiunilor la reţeaua de benzinării din Turcia OMV Petrol Ofisi. 

În ceea ce priveşte problema diminuării rezervelor, Rainer Seele vrea să o rezolve printr-un schimb de active cu grupul rus Gazprom. "Noua regiune centrală pentru dezvoltarea noastră este Rusia", subliniază directorul OMV, adăugând că un avantaj suplimentar al acestei tranzacţii pentru grupul austriac este că necesită foarte puţin numerar. 

În ceea ce priveşte recomandarea organizaţiei de protecţie a mediului Greenpeace de a renunţa la afacerile din domeniul petrolului şi gazelor naturale, Seele a răspuns "petrolul şi gazele naturale au un viitor, în pofida actualelor turbulenţe". 

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

AGERPRES