Accizele la benzină şi motorină ar fi trebuit să se reducă cu până la 20% de la 1 ianuarie 2016. Măsura ar fi trebuit să aducă ieftiniri de 40 de bani pentru fiecare litru de combustibil. Senatorii nu împărtăşesc însă întocmai politica fiscală a Guvernului.

Acciza propusă de noi în Codul Fiscal, să fie redusă de anul viitor la combustibil, a fost eliminată de către Senat, la Comisia de buget. Asta înseamnă, pe buget, un efort mai mic cu trei miliarde şi ceva de lei, aproximativ”, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la un post de televiziune.

Noi am dorit să nu avem surprize, datorită impactului. Avem o ţintă de deficit de 3% care trebuie respectată şi, din calculele noastre, nu prea se acopereau. Trebuia să echilibrăm. Aşa am considerat”, explică Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei pentru Buget din Senat, decizia.

Pierd însă milioanele de şoferi români care aşteptau preţuri mai mici la benzinării. La un plin de benzină ar fi economisit câte 20 de lei, în medie. În prezent, ei plătesc mai mult ca locuitorii Luxemburgului sau ai Cehiei pentru alimentarea maşinii cu combustibil, în condiţiile în care salariile românilor sunt printre cele mai mici din Europa.

Senatorii nu au fost de acord nici cu eliminarea impozitului pe dividende, de 16% în prezent. Măsura ar fi ajutat bursa de la Bucureşti, cu un efort mic din partea statului. Bugetul ar fi pierdut 1,6 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor Ministerului de Finanţe.

În Senat s-a facut un amendament şi s-a propus o impozitare cu 5% de la 1 ianuarie 2016. Este, totuşi, o modificare de la 16% la 5%”, a spus ministrul de Finanţe.

Parlamentarii nu au umblat însă şi la alte taxe de pe lista propusă de noul Cod Fiscal. De anul viitor, Taxa pe Valoarea Adăugată se va reduce la 20% pentru toate produsele, iar cota de 9% pentru alimente va intra în vigoare încă din această vară. 

SURSA: digi24.ro