"În strategia de dezvoltare teritorială a României, proiect care este în dezbatere pe site-ul Ministerului Dezvoltării, există această strategie de dezvoltare policentrică – în sensul că noi conştientizăm astăzi că Bucureştiul acţionează ca un aspirator de resurse, în special de resurse umane, şi, pe aceste considerente, printr-o alocare importantă pentru municipiile reşedinţă de judeţ, se va permite ca şi acestea, cum este Giurgiu, Alexandria, Călăraşi, poate municipii cu o capacitate financiară mai mică decât Piteşti sau decât Braşov ori Bucureşti, să atragă în jurul lor. Asta se cheamă strategie de dezvoltare policentrică, să atragă în jurul lor localităţile rurale, comune, astfel încât ceea ce astăzi este Bucureştiul pentru Giurgiu sau pentru Alexandria şi Giurgiu să devină pentru localităţile din jur, centru de dezvoltare urbană. (…)Deci sunt patru miliarde de euro pentru toată ţara, pentru municipii reşedinţă de judeţ, municipii şi oraşe, deci tot ceea ce înseamnă poli urbani, ca să poată dezvolta aceste servicii în jurul lor", a declarat Sevil Shhaideh.
Ea a adăugat că şi interconectarea drumurilor judeţene este importantă şi finanţarea pentru strategia aferentă se regăseşte în Programul Operaţional Regional, cu suma de 1, 1 miliarde de euro la nivel naţional.
"Iar pentru regiunea sud, de unde fac parte Giurgiu şi Teleorman, există o sumă ridicată datorită capacităţii financiare mai mici, la fel cum este şi la Vaslui, un judeţ mult mai sărac decât Giurgiu. Şi acolo există o alocare mult mai mare faţă de celelalte regiuni, sunt punctaje suplimentare pentru proiectele de infrastructură rutieră", a completat ministrul.
Sevil Shhaideh s-a întâlnit la Giurgiu cu primarii din judeţ, preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, senatorii Niculae Bădălău şi Cristian Marciu şi deputatul Elena Dinu. AGERPRES