"Am primit mult mai puţin decât era necesar. Suma aceasta care se acordă ministerului nostru în bună parte, din câte cunosc eu, este o redistribuire a banilor din propriul sistem al Educaţiei. Nu s-au cheltuit toţi banii la Cercetare, au mai rămas alte sume prin alte locuri, tot prin visteria Ministerului Educaţiei şi practic a avut loc o redistribuire a banilor din Educaţie", a spus Anton Hadăr.
Acesta a precizat că ar fi fost necesară numai la învăţământul superior o sumă aproape egală cu ceea ce s-a dat pentru întreg sistemul de Învăţământ.
"În momentul de faţă noi am primit 400 de milioane de lei şi vreau să vă spun că suntem în situaţia în care ultimele 3-4 luni ale anului universităţile de stat din România sunt în apropierea falimentului, al neputinţei acordării salariilor pe ultimele luni", a afirmat Anton Hadăr.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe privind proiectul de rectificare bugetară, la învatamânt sunt alocaţi 1,01 miliarde de lei pentru diferenţe salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar şi sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016.
Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a spus că majorarea de la Sănătate este "o veste bună", pe care o aştepta.
"Nu vă ascund că la acea întâlnire cu Dacian Cioloş, atunci când dânsul a ieşit public şi a spus că Sănătatea devine prioritate naţională înseamnă că acea discuţie a avut un impact. Din câte ştim noi o o parte din bani vor merge pentru a acoperi drepturile salariale obţinute prin ordonanţa 20 şi parte din bani pentru reabilitarea spitalelor", a declarat Marius Sepi.
Conform proiectul privind rectificarea bugetară publicat vineri de MFP, pentru domeniul Sănătate se alocă 568,6 milioane de lei, respectiv la Ministerul Sănătăţii – 297,6 milioane de lei, iar la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, circa 271 milioane de lei, pentru asigurarea sumelor necesare plăţii salariilor majorate conform OUG nr. 20/2016 şi destinate personalului medico-sanitar, precum şi pentru lucrări de reabilitare la maternităţi, investiţii la serviciile de ambulanţă şi UPU/CPU, dotare medicamente şi materiale sanitare din cabinetele de medicină generală şi dentara din unităţile de învăţământ.
AGERPRES