"Noi astăzi am avansat premierului, ministrului Muncii şi ministrului Finanţelor Publice nişte observaţii privitoare la proiectul de ordonanţă. Am atras atenţia asupra unor inadvertenţe din text, a unor probleme în aplicare şi posibile complicaţii care vor apărea după aplicarea efectivă a ordonanţei. Acum depinde de Guvern", a afirmat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, la finalul discuţiilor avute la Guvern.
Dumitru Costin a precizat că erau diferenţe între salariile în plată şi salariile trecute în proiectul de ordonanţă, atât pe zona de Sănătate cât şi pe cea zona de Educaţie.
"Am fost curioşi să aflăm de unde s-au găsit resurse financiare suplimentare, pentru că se poate constata că pentru această soluţie s-au mai scos la lumină încă vreo 300 de milioane de lei. Asta dacă discutăm strict de intervalul august 2016 – august 2017. Dacă luăm un an şi jumătate pe un an şi jumătate aşa cum au fost discuţiile iniţiale, adică până la 31 decembrie 2017, discutăm de o creştere de fond de salariu de la 2,4 miliarde de lei la 3,8 miliarde de lei. Deci în a doua jumătate a anului viitor discutăm de alte creşteri de cheltuieli bugetare", a spus Dumitru Costin.
Liderul sindical a cerut Guvernanţilor să li se comunice când vor avea loc corecţii pentru alte categorii de salariaţi bugetari deoarece, pentru unii, abia în 2018 ar mai putea avea loc creşteri de salarii.
În 2016 şi 2017, banii de corecţii salariale sunt pentru circa 650.000 de salariaţi din 1,2 milioane.
La rândul său, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", a comunicat autorităţilor rezervele legate de aplicabilitatea şi problemele care au apărut în textul proiectului de ordonanţă în sensul în care, inclusiv în domeniul sănătăţii şi cel al învăţământului, sunt nişte discriminări introduse prin faptul că personalul TESA nu este luat în considerare.
De asemenea, acesta a anunţat că marţi, la ora 9,30, ar urma să aibă loc Comisia de Dialog Social la Ministerul Muncii, iar la ora 13,00, este programat Consiliul Economic şi Social, urmând ca miercuri să aibă loc şedinţa de Guvern care va aviza forma definitivă a ordonanţei.
În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a subliniat că sindicaliştii din sector au respins acest proiect deoarece termenul de aplicare a celei de a doua corecţii este mult prea îndepărtat.
"Confederaţia Sindicatelor Democratice din România a respins acest proiect de ordonanţă având în vedere faptul că termenul de aplicare a celei de a doua corecţii este mult prea îndepărtat, adică 1 decembrie 2017. Ceea ce am cerut şi miercurea trecută în stradă (…) a fost ca a doua corecţie să se aplice de la 1 ianuarie 2017. Noi liderii am organizat acel marş, acum oamenii decid ce se va întâmpla. Sunt examene naţionale, examene de clasa a 8-a şi Bacalaureat, oamenii decid dacă merg sau nu la examene", a subliniat Simion Hăncescu.
La Consiliul National Tripartit, care a avut loc luni la Palatul Victoria, au participat din partea Guvernului, alături de premierul Dacian Cioloş, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru şi cel al Finanţelor Publice Anca Dragu.
AGERPRES