Folosind gipsul sintetic de la CET Turceni, fabrica  Siniat nu trebuie să mai folosească excavarea în cariere deschise pentru a obţine gipsul necesar procesului de producţie. În principiu, gipsul sintetic are aceleaşi caracteristici ca cel natural obţinut prin excavare.

La data punerii în funcţiune, fabrica Siniat va avea  în depozit o rezervă strategică de circa 300.000 tone de gips, care ar echivala cu o exploatare în carieră deschisă  de circa 500.000 mc  sau 60.000 mp de păşune sau pădure.

Noua fabrica este construită de firma sibiană CON-A pe circa 10 hectare din terenul de 30 de hectare deţinut de Siniat la Turceni şi va necesita angajarea a circa 80 de persoane. La momentul anunţării investiţiei de către Lafarge, costul dezvoltării fabricii era estimat la 20-30 mil. euro.

Grupul belgian Etex, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori de materiale de construcţii din lume, a cumpărat în noiembrie 2011 divizia de gips a grupului francez Lafarge, într-o tranzacţie evaluată la circa 1 mld. euro. Companiile achiziţionate au fost integrate sub brandul Siniat, controlat de Etex în proporţie de 80% şi de Lafarge, cu 20%. După cinci ani de la tranzacţie, Etex va deveni acţionar unic.

În România, Lafarge Arcom Gips a fost înfiinţată în 2001, după preluarea de către Lafarge a 50% din acţiunile companiei de construcţii Arcom Bucureşti, controlată acum de omul de afaceri George Becali. În momentul achiziţiei de către Etex, Lafarge deţinea o participaţie de 90%, iar Arcom 10%. Cu câteva luni înainte de vânzarea diviziei, George Becali spunea că vrea să obţină pe partea sa din afacere circa 5 mil. euro. Noua conducere a companiei nu a vrut să facă publică valoarea tranzacţiei la nivel local. Tot ca parte a procesului de achiziţie belgienii au delistat compania de la Bursa de Valori Bucureşti.

Principalii competitori ai Siniat pe piaţa locală sunt Rigips, subsidiara locală a grupului Saint-Gobain, şi Knauf Gips, divizia locală a grupului german Knauf.