La o zi după o situaţie tensionată, pachetele de acţiuni cotate la bursele din China au căzut miercuri, trăgând după ele stocurile, mărfurile şi valutele în întreaga regiune. La mijlocul sesiunii de tranzacţionare, Shanghai Composite scăzuse cu 1,37% la 2,966, pierzând aproximativ jumătate din câştigurile realizate marţi.
Declinul abrupt în China, nu doar pe indicele de referinţă, ci şi celelalte valori din ţară şi-au pus amprenta pe celelalte valori din regiune, cum ar fi ASX 200, Nikkei 225 și indicele Hang Seng din Hong Kong. Declinul este deosebit de urât. Este în prezent mai jos cu 3,77%, extinzându-şi pierderile din aprilie anul trecut şi până acum la 34%.
Bursele asiatice au înregistrat scăderi semnificative miercuri, afectate de declinul preţului petrolului şi avertismentele venite de la Fondul Monetar Internaţional privind riscul de deraiere a economiei mondiale.
Indicele Nikkei al bursei japoneze a înregistrat o cădere de 3,7% până la nivelul de 16.416,19, cea mai scăzută valoare din ultimele 15 luni. Bursa sud-coreeană a închis şi ea în scădere cu 2,34% în timp ce la mijlocul şedinţei Bursa de la Hong Kong înregistra o cădere de 3,8%, atingând cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul lui 2012. Bursa de la Sydney înregistra o scădere de 1,2% iar cea de la Shanghai înregistra un declin de 1,4%.
De asemenea, pe pieţele valutare, monedele statelor emergente erau în scădere. Rupia indoneziană s-a depreciat cu 0,4% în raport cu dolarul american în timp ce moneda malaeziană înregistra o scădere de 0,3%. Dolarul australian cât şi cel neo-zeelandez au înregistrat fiecare o pierdere de 0,5% în raport cu moneda americană.
"Vom continua să asistăm la un război între nervozitatea investitorilor şi indicatorii tehnici care arată că scăderea a mers prea departe", a comentat Chihiro Ohta, analist la SMBC Nikko Securities Inc.
De la începutul acestui an, pieţele financiare înregistrează o volatilitate crescută iar pe acest fundal FMI şi-a revizuit, marţi, în scădere cu 0,2 puncte procentuale estimările privind avansul economiei mondiale în 2016 şi 2017, ca urmare a încetinirii economiei chineze şi a situaţiei precare din numeroase economii emergente. La aceasta s-a adăugat şi ultimul raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei care estimează că piaţa petrolieră va rămâne supra-aprovizionată până la finele acestui an, ca urmare a revenirii petrolului iranian pe piaţă după ridicarea sancţiunilor internaţionale. AGERPRES