Albert Edwards, un cunoscut analist al băncii franceze, a dat publicităţii o notă ca răspuns la recentele devalorizări monetare ale Băncii Populare Chineze. Aceasta depreciere – cu rapoarte de săptămâna trecută care arată că este departe de final – este un rezultat unei bule a prețurilor activelor, la a cărei creare a constibuit şi banca centrală a SUA, potrivit lui Edwards.

"Relaxarea cantitativă din SUA nu a făcut mult pentru a stimula creșterea Statelor Unite, dar cu siguranță a umflat prețurile activelor la nivel mondial, trimiţându-le  în stratosferă", a spus Albert Edwards în nota sa.

"Dacă am dreptate, S&P ar scădea la 550 de puncte, un declin de 75% de la recentul vârf de 2100 de puncte. Această prăbuşire va fi evident o catastrofă pentru economia americană prin efectul de avere, iar toată relaxarea cantitativă a Fed se va transforma în praf."

Dolarul american a câştigat deja peste 1%  în acest an față de yuan, după ce oficialii de la Beijing au manipulat moneda chineză folosind rezervele valutare.

Vorbind de "războaiele valutare ", rata de schimb mai slabă este unica modalitate prin care o țară poate stimula exporturile și, prin urmare, poate aduce creşterea. Dar, exporturile mai ieftine din China sunt considerate ca fiind susceptibile de a raspandi deflație la nivel mondial în condiţiile în care consumatorii economiilor dezvoltate fac importuri ieftine, mai degrabă decât să cumpere produse din producţia internă.