“Le mulţumesc tuturor românilor pentru susţinere, sunt impresionat de toate mesajele pe care le-am primit în ultimele zile, le mulţumesc primarilor şi liderilor PSD care m-au sunat şi mi-au trimis mesaje, şi în egală măsură le mulţumesc şi acelor români care nu au nicio legătură cu politica şi care mi-au trimis aceste mesaje pe Facebook. Sunt în PSD de 21 de ani, şi colegii mei care mă cunosc foarte bine ştiu că de multe ori le spuneam următorul lucru: – Partidul Social Democrat nu este pcf-ul nimănui, PSD nu este pcf-ul nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Liviu Dragnea, nici al lui Nicolae Bădălău, Stănescu şi alţii”, a declarat Sorin Grindeanu în cadrul unei conferinţe de presă.
“Forţa acestui partid a stat şi stă, drept dovadă alegerile din 11 decembrie, în sutele de mii de membrii care au muncit şi care ne-au dus spre victorie. Asta a caracterizat forţa acestui partid în toţi acesti ani.- L-am auzit mai devreme pe domnul Liviu Dragnea când spunea că nu era sigur că acest CEx se va termina cu retragerea sprijinului politic şi încercarea de a mă demite”, a mai spus Grindeanu.
“Eu nu aş vrea să spun acum că lucrurile nu stau aşa, dar vreau să vă spun cum stau de fapt, şi anume, de ce în această perioadă, inclusiv în seara aceasta, mi s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îmi dau demisia, sau doar să fac parte din viitorul Guvern, ministru, viceprim-ministru? De asemenea l-am auzit pe domnul preşedinte Dragnea spunând că nu ar fi vrut să plec dar în acelaşi timp a încercat să mă convingă să accept alte funcţii”, a precizat premierul.
“Nu îmi dau demisia pentru că am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi faţă de PSD. Ştiţi că acest partid este al României, nu al CEx-ului, şi cred că toţi trebuie să ne simţim responsabili de acest lucru. Îmi voi da demisia atunci când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD, eu cred că e normal pentru acele sute de mii de oameni de care vă spuneam mai devreme, ca lucrul ăsta să se întâmple. Şi eu nu vreau ca alte şcenarii să poată intra în discuţie, pentru asta fac acest lucru. Am înţeles de asemenea că eu sunt de vină că nu avem diverse lucruri, enunţate timp de o oră şi ceva de domnul Darius Vâlcov în şedinţa comitetului executiv”, a explicat Sorin Grindeanu.
“Nu vreau să fie interpretată această acţiune a mea ca şi cum mă agăţ de scaun, am spus că îmi voi da demisia în acele condiţii. Revin la celebrele măsuri, am văzut că aproape 400 de măsuri trebuiau făcute în primul trimestru al anului 2017, dar totodată am înţeles că sunt de vină din cauză că nu sunt duse la îndeplinire măsuri din programul de guvernare care au termen de finalizare până în 2018”, a mai spus primul ministru.
“Vă citesc o măsură care în analiza domnului Vâlcov este nerealizată în aceste prime şase luni de guvernare: DEZVOLTAREA RELAŢIILOR ECONOMICE CU FEDERAŢIA RUSĂ, eu ştiu că încă suntem ţară membră a U.E. şi trebuie să respectăm sancţiunile Uniunii Europene, poate că domnul Valcov şi ceilalţi ştiu altceva. I-am propus domnului Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec, şi anume să ne dăm amândoi demisia, n-am văzut că s-a întâmplat sau poate mi-a scăpat în declaraţiile de după. Acum o lună, pe 19 mai, domnul Dragnea spunea aşa: Mă mulţumesc şi ca cetăţean, şi ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi ca preşedinte de partid. Ce s-a schimbat între timp, nu am reuşit să aflu, nici măcar în şedinţa Cex”, a explicat Sorin Grindeanu.
„Nu mi-am dorit să ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD şi pentru România. Am încercat să aflu de ce există această furie de a schimba acest guvern, un guvern care a performat şi are rezultate, am vrut sa înţeleg de ce mai bine de o lună de zile Liviu Dragnea a vorbit despre remanieri, analize, demisii, mi-a fost greu să inţeleg de unde vin aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniştri pe care tu i-ai pus acolo. Nu am reuşit să găsesc un răspuns, poate doar unul, şi anume dorinţa unui singur om de a avea toată puterea. România traversează o perioadă destul de bună din punct de vedere economic, si avem marea oportunitate ca anul 2018, anul centenarului, şi 2019, anul în care ţara noastră va deţine preşedenţia consiliului Uniunii Europene, să ne găsească extrem de stabili din punct de vedere economic”, a continuat premierul.
“Să vedem de unde plecăm în cele cinci luni şi jumătate de guvernare: cea mai mare creştere economică din UE 5,7% puterea de cumpărare a românilor a trecut cu 15,4% cea mai mică inflaţie de la nivelul UE 0,4, peste o sută zece mii de locuri de muncă nou create în această perioadă, suntem ţară cu aproape cel mai mic procent de şomaj din UE 5,3, au fost investiţii directe în această perioadă de 1,3 miliarde de euro, un nivel record al exporturilor, 14,4 % în trimestrul I fiind cele mai ridicate de după 2012. Eu şi colegii mei din guvern am încercat să construim relaţii pe care ţara noastră le are: vizitele în Israel, Austria, şi mai ales vizita de săptămâna trecută din Franţa, unde am convenit cu omologul meu, domnul prim-ministru Filip, să lucrăm împreună la dosarele europene importante, avansând totodată interesele strategice şi economice ale României”, a mai declarat el.
„Sigur că am participat la tot felul de intâlniri, şi cu preşedintele partidului şi cu colegi de partid, şi pot să vă spun că eu ca premier al României am văzut pentru prima dată această evaluare în această ţară. Eu cred că această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, şi în al doilea rând, cu fiecare ministru în parte astfel încât să fie una reală. Marea majoritate a miniştrilor nu a participat la intâlniri de acest tip, şi pentru ei a fost o premieră această evaluare făcută de Darius Vâlcov, care nu mai e membru PSD. Eu mă aşteptam şi chiar am crezut ce s-a tot anunţat, că există acea comisie celebră în interiorul partidului care analizează activitatea guvernului, nu am aflat nici azi, în afară de domnul Darius Vâlcov, cine face parte din acestă comisie, nimeni nu ştie din cine e formată. Cred că ceea ce s-a întâmplat astăzi prin această evaluare era de fapt o justificare pentru a mi se spune să plec şi să îmi dau demisia. Prin martie, la un alt Comitet Executiv al PSD-ului, ţinut la Sinaia, s-a făcut evaluare după primul trimestru”, a mai precizat Grindeanu.
„Pe primul trimestru, guvernul avea de implementat 43 de măsuri, iar pe trimestrul al doilea 54. Din acestea adunate în acest moment 54 au fost îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt 9. La două dintre nerealizări sunt incluse măsuri la care însuşi domnul Liviu Dragnea a declarat public că se renunţă: TVA 0 la locuinţe, TVA 0 la publicitate. La capitolul fiscalitate/buget, din 40 de măsuri neîndeplinite 18 au termeni în 2018, 4 în trimestrele 2 şi trei, şi cinci nu au termen, sunt pe durata mandatului. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu şi ale lui Viorel Ştefan. În concluzie, au trebuit a fi realizate nişte lucruri sau cifre astfel încât să se dea motivul prin care să se arate că acest guvern nu şi-a făcut treaba şi că trebuie să plece acasă. E păcat pentru membri PSD, şi pentru români, eu cred că merităm mai mult respect. Voi rămâne în PSD, sunt membru al acestui partid de 21 de ani, şi vă repet ce am spus la început, forţa PSD-ului nu este dată de Cex şi de cei 60 de oameni pe care îi respect. Forţa acestui partid este dată de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în 1996 în acest partid şi rămân având aceiaşi convingere. Voi rămâne premier până când domnul preşedinte Iohannis va desemna un alt candidat cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile, şi acesta este PSD-ul, a mai declarat premierul Sorin Grindeanu.