'BBB minus' este primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii. România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Fitch.

Standard&Poor's precizează că menţinerea calificativelor acordate României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă, pe fondul perspectivelor de creştere economică relativ stabile. Pe de altă parte, S&P consideră că ratingurile României sunt constrânse de calitatea scăzută a guvernanţei, în pofida eforturilor recente pentru reducerea corupţiei, precum şi de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din aceeaşi categorie, de 8.600 dolari, şi de o datorie mare, chiar dacă în scădere, în sectorul privat, care poate limita politica monetară.

'În 2014, economia României a crescut cu aproape 3%, susţinută de avansul consumului din sectorul privat. Gospodăriile au beneficiat de pe urma scăderii inflatiei, în special pe fondul declinului preţului petrolului, precum şi de efectele creşterii veniturilor şi gradului de ocupare. Ne aşteptăm ca aceste efecte să se manifeste şi pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimăm că cererea internă se va consolida în următorii patru ani, în condiţiile în care rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante din sectorul bancar va continua, permiţând astfel reluarea creditării în sectorul privat. În consecinţă, credem că economia României va înregistra o creştere medie cu circa 3% pe an în perioada 2015-2018', se arată într-un comunicat al S&P.

Referitor la propunerile Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal în 2016, printre care scăderea cotei TVA de la 24% la 20%, eliminarea taxei pe dividende, precum şi reducerea accizelor şi a contribuţiilor sociale, S&P precizează că scenariul său de bază privind deficitul României nu ia în calcul toate propunerile pentru modificarea Codului Fiscal, deoarece acestea necesită aprobarea Parlamentului. 'Cu toate acestea, ne-am revizuit estimările privind traiectoria fiscală a României pentru a include o uşoară deteriorare a finanţelor Guvernului, în condiţiile creşterii incertitudinii politice înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor. În prezent, estimăm că gradul de îndatorare guvernamentală va atinge un vârf de 40,7% din PIB în 2017, faţă de estimarea noastră anterioară, care presupunea scăderea graduală a raportului datorie-PIB', avertizează S&P.

În ceea ce priveşte perspectiva 'stabilă' asociată ratingului de ţară atribuit României, S&P precizează că aceasta reflectă un echilibru între probabilitatea apariţiei unor riscuri la adresa consolidării fiscale şi perspectivele de creştere robuste. 'Am putea creşte ratingurile României dacă procesul de consolidare fiscală continuă iar restructurarea întreprinderilor de stat va fi implementată cu succes, ceea ce va conduce la scăderea datoriei guvernamentale nete, acompaniată cu o reducere a vulnerabilităţii sectorului privat fatţă de fluctuaţiile de cursului de schimb ' susţine Standard&Poor's. AGERPRES