Statele membre UE sunt obligate să menţină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB şi, de asemenea, să limiteze datoria publică sub pragul de 60% din PIB. Dacă limitele prevăzute de legislaţia UE sunt depăşite, Comisia Europeană şi miniştrii de Finanţe din UE stabilesc ţinte şi termene limită pentru corectarea dezechilibrelor, în cadrul procedurii de deficit excesiv. Statele pot fi amendate cu până la 0,2% din PIB-ul lor dacă nu reuşesc să implementeze măsuri pentru a îndeplini ţintele de deficit dar până acum nicio ţară nu a fost amendată.
Joi, Comisia Europeană a informat că ambele state au avut deficite mai ridicate decât limita de 3% din PIB în ultimii doi ani şi nu au reuşit să corecteze suficient de rapid deficitele. Acum, Spania şi Portugalia riscă amenzi şi suspendarea fondurilor UE dacă nu pot demonstra că reglementările au fost încălcate din cauza unor "circumstanţe economice excepţionale".
Consiliul miniştrilor de Finanţe ai UE va decide în 12 iulie în privinţa recomandărilor CE, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al preşedinţiei slovace a UE.
Miniştrii ar putea respinge evaluarea CE numai cu o majoritate calificată a membrilor săi, fiind foarte puţin probabil să existe opoziţie din partea Consiliului la recomandările Comisiei Europene.
După ce Consiliul va lua o decizie, CE va propune sancţiuni în următoarele 20 de zile. Prin urmare, Spania şi Portugalia ar putea fi amendate până în 27 iulie, ultima reuniune a CE înaintea vacanţei de vară, a declarat un oficial european pentru Reuters.
În 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste ţinta de 4,2% negociată cu partenerii din UE, conform planului care prevedea reducerea graduală a deficitului, până la un nivel de sub 3% din PIB.
De asemenea, Portugalia a raportat în 2015 un deficit de 4,4% din PIB, faţă de un obiectiv de 2,5% din PIB negociat cu partenerii din UE.
Guenther Oettinger, comisarul european pentru economie şi societatea digitală, a făcut presiuni pentru adoptarea unor măsuri împotriva Spaniei şi Portugaliei pe motiv că aceste state nu şi-au îndeplinit ţintele bugetare, argumentând că Bruxelles-ul trebuie să acţioneze pentru a-şi menţine credibilitatea.
În mai, Comisia Europeană s-a abţinut de la impunerea amenzilor imediat, anunţând că va revizui situaţia în iulie.
Luni, germanul Guenther Oettinger a declarat pentru publicaţia Bild: "Dacă Comisia Europeană vrea să-şi menţină credibilitatea privind reglementările bugetare, trebuie să aprobăm sancţiuni împotriva Spaniei şi Portugaliei".
AGERPRES