'Suprafaţa câmpurilor de mac este în creştere. În acest an, cred, vom auzi de recolte record de culturi de mac şi, prin urmare, de opiu şi heroină. De aceea, această problema ar trebui discutată nu numai de Moscova, dar, în general, în cadrul ONU, pentru că ameninţă nu doar securitatea ţării noastre, ci şi a Europei', a afirmat oficialul rus.

În ultimii cinci ani, a spus el, s-a produs o scindare a rutei balcanice, astfel încât livrările de heroină se fac nu numai prin Balcani, dar şi prin Irak.

Tranzitul de heroină din Afganistan prin teritoriul controlat de Statul Islamic reprezintă o sponsorizare financiară imensă, a subliniat oficialul rus, indicând că, potrivit calculelor experţilor de la Moscova, până la un miliard de dolari obţine Statul Islamic de pe urma tranzitului de droguri pe teritoriul aflat sub controlul său.

La 25 februarie, agenţia de presă Kyodo relata că extremiştii grupării Statul Islamic se finanţează prin moneda virtuală bitcoin, în care ar efectua cele mai multe din tranzacţiile sale, scrie TASS.

Potrivit unor surse Kyodo din cadrul coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Statului Islamic, gruparea obţine fonduri substanţiale de pe urma vânzării unor materii prime, inclusiv petrol şi gaze naturale, iar tranzacţiile şi transferurile s-ar face în moneda virtuală. Desfăşurarea tranzacţiilor în bitcoin ar putea însemna, conform unor experţi, că Statul Islamic se confruntă cu dificultăţi de finanţare din cauza scăderii preţurilor mondiale la petrol.

Ministerul rus al Apărării, prin vocea ministrului său adjunct Anatoli Antonov, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu intensificarea celulelor grupării jihadiste la graniţele de sud ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), în special în zona fostelor republici sovietice din Asia Centrală dinspre Afganistan. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă grupează fostele ţări sovietice Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Uzbekistan şi Tadjikistan.Agerpres