În America, numărul fermelor care oferă cazare pentru a oferi o astfel de experiență a ajuns la 800, a declarat Scottie Jones, directorul executiv al U.S. Farm Stay Association, citat de modernfarmers.com.
Un exemplu este ferma lui soțiilor Borland. Aici turiștii pot călării, se pot bucura de natură, sau de un foc de tabară pentru câteva sute de ore pentru un sejur.
Agroturismul s-a dezvoltat și în România. Într-o perioadă în care trăim într-o lume tot mai industrializată, multe persoane vor să descopere sau să reîntâlnească tradiţiile şi mâncărurile româneşti de altădată. Un mod de a face acest lucru este cazarea în cadrul unei pensiuni agroturistice. Fiind amplasate în mediul rural, cele mai multe unităţi agroturistice dispun şi de o mică fermă. Aici, proprietarii le pot arăta turiştilor de unde provin bucatele pe care le degustă în cadrul pensiunii. Mai mult, turişii se pot implica în activităţile fermei.
În România, există numeroase pensiuni agroturistice. Din numărul total de pensiuni autohtone (5.000), circa 1.000 de sunt agroturistice, potrivit datelor transmise de Mişu Chiruc, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultura (ANTREC). Zonele în care sunt răspândite cele mai multe astfel de unităţi turistice sunt: Bran-Moeciu, Vatra Dornei-Suceava sau Maramureş. O mare parte din turiştii care ajung în aceste unităţi sunt români care vor să se rupă pentru câteva zile de viaţa de oraş. Există şi vizitatori străini, iar aceştia sunt mult mai interesaţi să se implice în activităţile fermei, faţă de români. Turiştii străini sunt uimiţi de modul în care fermierii obţin laptele, carnea sau legume, de aceea aceştia nu ezită se contribuie la muncile din gospodărie.
Citiți mai multe despre agroturism aici.