Ministrul Economiei Costin Borc a lansat, săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, Strategia de Dezvoltare Economică a României. La eveniment au participat cei mai importanţi oameni din stat, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, dar şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi alţi oficiali din instituţii ale statului. Documentul, lansat în dezbatere publică, arată ca o broşură care promite o imagine idilică a ţării noastre, pentru următorii patru ani.
De asemenea, Executivul mai promite implementarea a 90 de măsuri economice care vor costa 16,9 miliarde de euro. „Viziunea este concretizată în 16 domenii, care la rândul lor cuprind 41 de priorități, respectiv 90 de măsuri cu un orizont de realizare până în 2020 care adresează provocările curente pentru cei trei factori menționați, precum scăderea natalității sau migrația (în cazul forței de muncă), sau reducerea substanțială a investițiilor străine post-criză (în cazul capitalului)“, se arată în strategia tip broşură pusă în dezbatere publică de Guvern. Revista Capital i-a cerut premierului Cioloş mai multe explicaţii cu privire la măsurile concrete la care se face referire însă acesta a spus că nu sunt publice pentru a nu influenţa opiniile care ar urma să vină din partea celor interesaţi să contribuie cu idei şi propuneri. Astfel, liderii ţării, care au citit acest document secret, au vorbit fără sa spună nimic concret despre cel mai important proiect de ţară de până acum. Acestea sunt principalele mesaje şi promisiuni ale celor care au în mână viitorul acestei ţări:
Însă aici mă refer la mai mult decât la o listă de măsuri economice, aici mă refer la măsuri care pot contura – sau nu, depinde cum o abordăm – o strategie. Mă refer la un model de dezvoltare la care România, acum, este obligată să se gândească.
Klaus Iohannis, preşedintele României
Aceste reuniuni au conturat câteva din domeniile care ar trebui dezvoltate, cum ar fi, fără să fiu exhaustiv, agricultura, industriile creative, industria auto, IT&C, tot ce este legat de economia verde.
Costin Borc, vicepremier
Ne dorim un proiect care să vină cu o viziune, cu o perspectivă pe termen mediu şi pe termen lung, dar care să conţină măsuri care să poată să fie aplicate chiar începând de astăzi. Viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung a apărut din nevoia de repere în decizii pe care suntem chemaţi să le luăm. Mediul economic a început să se organizeze în ultima perioadă şi cu siguranţă are acum maturitatea pentru a propune astfel de repere asumate de către decidenţii publici, din nevoia de predictibilitate.
Dacian Cioloş, premierul României
Sunt bucuros să particip la lansarea unui proiect de dezvoltare a României, care schiţează direcţiile strategice de evoluţie a economiei şi societăţii în interiorul Uniunii Europene. Iniţiativa redactării unui astfel de document este binevenită şi BNR a sprijinit acest demers prin contribuţii în domeniile în care deţine expertiză relevantă, alăturându-se eforturilor specialiştilor din Guvern şi din cadrul Academiei Române. «România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă», va fi supus începând de astăzi dezbaterii publice.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR