Bolile cauzate de viruşi care nu mai pot fi tratate cu medicamentele actuale ucid în fiecare an mii de oameni din întreaga lume. Un raport al britanicilor arată că 700.000 de oameni mor în fiecare an de boli rezistente la antimicrobiene – o clasă de medicamente care include antibiotice, antivirale, antiparazitare și antifungice
Raportul mai arată că până în 2050, numărul ar putea urca până la 10 milioane de persoane pe an, dacă nu se ia nicio măsură. Un exemplu este cel al bactriei E.coli, care a devenit imună la antibiotice.
Escherichia coli (nume abreviat: E. coli) este o bacterie care trăiește în intestinele organismelor cu sânge cald. În unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, printr-o înmulțire masivă sau apariția unor tulpini toxicogene. Bacteria a fost denumită în 1919 după numele bacteriologului germano-austriac Theodor Escherich, cel care a descoperit-o.
Bacteriile E. coli nu sunt întotdeauna limitate la intestin, și abilitatea lor de a supraviețui pentru perioade scurte de timp în afara corpului ce le face un organism-indicator ideal pentru a testa probe de mediu de contaminare fecală.