Lukoil ar putea fi obligată să-şi vândă activele din ţara noastră, în condiţiile în care conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina se va înrăutăţi, a declarat pentru bursa.ro, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil România.

Afirmaţia vine în contextul în care Lukoil, a doua companie producătoare de produse petroliere din Rusia, a anunţat, zilele trecute, că s-a înţeles cu MOL, din Ungaria, să-i vândă 44 de benzinării pe care le deţine în Cehia, subliniind că urmează să mai înstrăineze 75 de benzinării din Ungaria şi 19 din Slovacia, către Norm Benzinkut Kft.

Cel mai mare producător privat de ţiţei din Rusia, Lukoil, şi-a vândut luni reţeaua de benzinării din trei ţări central europene în cadrul planului de optimizare care a provocat deja retragerea din Ucraina.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii, compania rusă estimând că aceasta se va finaliza până la sfârşitul lui 2014.

Astfel, Lukoil a vândut 44 de benzinării din Cehia grupului energetic MOL, 75 de benzinării din Ungaria şi 19 din Slovacia companiei Norm Benzinkut Kft din Ungaria. 'Decizia de vânzare a activelor va fost luată ca parte a efortului de optimizare a afacerilor Lukoil în domeniul pieţei produselor petroliere', se arată în declaraţia companiei ruse.

Grupul MOL din Ungaria vrea să-şi extindă reţeaua de peste 1.700 de benzinării din Europa Centrală şi Balcani şi la începutul acestui an a achiziţionat subsidiarele companiei italiene Eni SpA din Cehia, Slovacia şi România. După cumpărarea reţelei Lukoil, MOL va avea 318 benzinării în Cehia, având o poziţia cheie pe această piaţă. Grupul MOL are o prezenţă semnificativă şi pe piaţa din România.

Capital.ro a scris în urmă cu o săptămână că LUKOIL intenționează să vândă unele active din Europa de Est, după ce și-a lichidat afacerile cu amănuntul și din Ucraina

Sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale din cauza crizei din Ucraina vor forţa Lukoil să-şi reducă programul de investiţii, din cauza accesului limitat la finanţare, a avertizat săptămâna trecută directorul general al grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, adăugând că vor fi vândute unele active din Europa de Est pentru 'concentrarea pe proiectele din Rusia'.

Lukoil, unde Alekperov este unul din acţionarii principali, nu este vizat de sancţiuni. Totuşi, a explicat Vagit Alekperov, compania îşi revizuieşte programul de dezvoltare pentru a-l ajusta la actualele condiţii.

În ultimii ani, Lukoil s-a extins agresiv în afara Rusiei, pentru a compensa declinul producţiei interne de ţiţei. Recent, compania a achiziţionat câteva active în Rusia şi se concentrează pe proiectele interne. Alekperov a declarat că Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est dar a refuzat să ofere amănunte.

Compania operează rafinării în Bulgaria şi România. 'Ne optimizăm portofoliul de active. În prezent, compania se concentrează pe proiectele din Rusia', a afirmat şeful Lukoil.

În iunie, acesta dădea asigurări că actuala criză nu a afectat relaţiile grupului Lukoil cu ţările occidentale unde este prezent. 'Compania operează în 26 de ţări din Europa, avem cinci mari unităţi, inclusiv patru rafinării, şi în America unde avem un lanţ de benzinării. În segmentul de producţie, nu am observat nicio schimbare în atitudine, nici în rândul populaţiei şi nici în relaţia cu autorităţile din ţările în care suntem prezenţi', a subliniat Alekperov.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.