Atunci când vine vorba de exporturi, date oficiale făcute publice de Oficiul Italian pentru Statistică arată că firmele din România ocupă poziţia a 10-a într-un top al principalilor exportatori europeni ale căror bunuri şi servicii ajung pe piaţa italiană. În ceea ce priveşte Austria, datele Statistik.at arată ca business-urile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din România, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor austriece (37,7 miliarde euro dintr-un total de 53,88 miliarde euro) de bunuri şi servicii în perioada ianuarie-mai a anului 2015.
În acelaşi timp, datele Biroului Central pentru Statistici al Poloniei (Central Statistic Office -GUS) arată că, anul trecut, România s-a aflat pe locul 18 în topul principalilor importatori de bunuri şi servicii poloneze. În primul trimestru al anului curent, România a avansat un loc, pe 17 (în condiţiile în care importurile de bunuri poloneze au crescut cu 1,5%), generând la fel de multe exporturi din Polonia precum Turcia.
În materie de exporturi, comercianţii români vând în străinatate mai ales materiale de construcţii, mobilă, fructe şi legume. În Italia, produsele de încălţăminte fabricate în România sunt cele mai căutate, conform studiului realizat de Akcenta, în timp ce Austria importa de la antreprenorii români produse din sectorul construcţiilor metalice.
Pe de altă parte, exporturile poloneze către România au crescut şi au ajuns la un volum mai mare decât cel al exporturilor către China, fapt care a generat o creştere a interesului comercianţilor polonezi faţă de România ca piaţă de desfacere pentru produsele lor. Cele mai populare produse importate de antreprenorii români de la omologii lor din Polonia sunt cele de mobilier.
Exporturile poloneze către România au crescut şi au ajuns la un volum mai mare decât cel al exporturilor către China, fapt care a generat o creştere a interesului comercianţilor polonezi faţă de România ca piaţă de desfacere pentru produsele lor. Cele mai populare produse importate de antreprenorii români de la omologii lor din Polonia sunt cele de mobilier.
Luând în considerare schimburile în euro şi zloţi dintre antreprenorii români şi cei polonezi, Akcenta estimează o creştere a interesului şi pentru tranzacţiile realizate în lei româneşti.
Analiştii companiei se aşteaptă la o intensificare a activităţilor româneşti de comerţ, atât importuri, cât şi exporturi, în condiţiile în care piaţa locală este atractivă pentru vecinătatea sa cu ţările balcanice, dar şi datorită porturilor precum Constanţa, care oferă acces la bazinul Marii Negre.
SURSA: Agerpres