Liderii celor 27 de state ale UE (fără Marea Britanie), reuniţi sâmbătă la Bruxelles la un summit dedicat negocierii Brexitului, au aprobat liniile directoare ale acestor tratative, avertizându-i pe britanici să nu-şi „facă iluzii” că-şi vor putea asigura rapid o nouă relaţie prin care să-şi menţină accesul pe pieţele Uniunii, notează Reuters.
„Acest lucru, precum şi unele din comentariile liderilor europeni arată că (…) aceste negocieri vor fi dificile”, a spus Theresa May. Şefa guvernului de la Londra şi-a reafirmat totodată poziţia în sensul că este pregătită să se retragă din aceste negocieri în lipsa unui acord cu UE, dacă nu va considera convenabilă oferta Bruxelles-ului.
Negocierile oficiale dintre Londra şi Bruxelles privind ieşirea Marii Britanii din UE vor începe după alegerile anticipate care vor avea loc în această ţară pe 8 iunie. Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, activat de guvernul britanic la sfârşitul lunii martie, stabileşte o perioadă de doi ani pentru finalizarea acestor negocieri, termen ce poate fi prelungit cu acordul părţilor. Premierul britanic a cerut ca relaţiile viitoare dintre ţara sa şi UE să fie negociate în paralel cu condiţiile ieşirii ei din UE şi nu a exclus posibilitatea ca retragerea din blocul comunitar să se facă fără niciun acord în cazul unui impas al tratativelor.
Ieri, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, declara că „trebuie să rămânem uniţi ca UE a celor 27. Doar astfel vom fi capabili să încheiem negocierile, ceea ce înseamnă că unitatea noastră este şi în interesul Regatului Unit”.
Iohannis: Oamenii sunt cel mai important lucru
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la Bruxelles, că prima chestiune care trebuie discutată în ceea ce priveşte Brexit este legată de oameni, arătând că trebuie să se negocieze inclusiv subiectul pensiilor.
El a arătat că la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles se va stabili cadrul negocierilor pentru Brexit. „Pentru mine, cel mai important este să discutăm despre oameni, oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi foarte concret românii care trăiesc în Marea Britanie, dar aici putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, dar care sunt relativ mai puţini, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim aici despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie lămurite primele. Aceşti oameni trebuie să ştie ce-i aşteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulaţie, şi-au stabilit reşedinţa, şi-au căutat şi găsit locuri de muncă şi trebuie să ţinem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem şi până la pensii şi trebuie să negociem aceste lucruri”, a afirmat şeful statului înainte de reuniunea Consiliului European, potrivit Agerpres.
El a susţinut că după discuţiile pe acest subiect trebuie să se vorbească despre chestiunea banilor. „Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare, iar pentru România acestea sunt extrem de importante, sunt banii pentru coeziune, pentru agricultură ş.a.m.d. şi trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem să contăm şi la ce bani avem dreptul”, a adăugat Iohannis.
Şeful statului a precizat că va insista pentru o etapizare în cazul Brexit. „Nu se poate să avem de la început simultan negocieri pentru ieşire şi pentru situaţia de după. Relaţia dintre UE şi Marea Britanie nu poate fi negociată simultan cu ieşirea ordonată, cum spunem noi. (…) Nu sunt de acord să se negocieze sectorial şi bilateral. UE 27 trebuie să fie unită, să negocieze pe o singură voce şi rezultatul nu poate să fie unul pe bucăţele. (…) Toţi pentru unul, unul pentru toţi şi nimic nu este agreat până nu se agreează totul”, a explicat şeful statului.
Iohannis a mai afirmat că România are ambiţia de a ajunge o ţară din nucleul UE. „Nu suntem trataţi ca ţară de mâna a doua, dar sigur mai avem mult de lucru până putem spune că ajungem la nucleul Uniunii, dar noi avem această ambiţie şi cred că avem toate şansele să ajungem acolo”, a mai arătat el.