În iunie 2014, efectivul salariaţilor era de 4,43 milioane de persoane, potrivit Ministerului Muncii. În urmă cu exact doi ani, tot în iunie, când premierul Ponta a preluat guvernarea erau 4,31 milioane de angajaţi. Chiar luând în considerare faptul că ţinta de un milion de noi locuri de muncă a fost asumată pentru patru ani, rezultatele de la jumătatea mandatului nu dau şanse ca intenţia să se transpună în realitate.
Numărul de salariaţi din economie este acum la acelaşi nivel ca în 2003. Revenirea după criza din 2009 şi 2010 a fost foarte lentă, începând din 2011.
După anii de vârf pentru economie, 2007 şi 2008, când România ajunsese la 4,7 milioane de salariaţi şi chiar la 4,82 milioane în iunie 2008 – când a fost atins maximul – a avut loc o prăbuşire din a doua jumătate a anului 2009. În ianuarie 2011 era contabilizat cel mai mic efectiv de salariaţi: 4,09 milioane de persoane. Astfel, în nici doi ani de criză, România a pierdut circa 700 de mii de job-uri şi a recuperat foarte puţin. Despre nivelul salariilor din România, Capital a scris aici:
Datele complete privind evoluţia numărului de salariaţi (milioane), potrivit statisticii Ministerului Muncii, pot fi văzute în următorul tabel:
Despre nivelul salariilor în diverse domenii de activitate, Capital a scris aici:
În proiectul Viziunea economică a USL, postat pe pagina personală a premierului, se arată că "Programul economic al USL stabileşte o serie de obiective centrate în zona pieţei muncii, printre care crearea unui milion de locuri de muncă, reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS pentru angajatori, creşterea salariului minim pe economie la 800 de lei pe lună. USL îşi propune, ca obiective de creştere, PIB şi buget mari, exporturi, investiţii productive, consum, ritm mediu de creştere de 4% anual, în timp ce dezvoltarea ar urma să fie asigurată de agricultură şi energie, sisteme publice, competitivitate, inovaţie-cercetare, creşterea nivelui de trai. În plus, Uniunea vrea mai multe locuri de muncă, dar şi creşterea ocupării, număr de angajaţi cel puţin egal cu numărul de pensionari, asigurarea a 1 milion de noi locuri de muncă. Statul nu creează direct locuri de muncă, ci asigură, prin mixul de politici economice aplicate, mediul necesar creşterii ocupării în economie".
În iunie, Ministerul Muncii raporta 5,19 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat şi agricultori.
"Problema care nu a fost rezolvată şi pe care Guvernul României trebuie să o rezolve este a recuperării locurilor de muncă pierdute din 2009 încoace. Peste 530.000 de locuri de muncă au fost pierdute în perioada 2009-2012. Am recuperat foarte puţin dintre acestea, doar 140.000 de locuri de muncă. Important este ca prin toate programele de stimulare a angajării, dar mai ales printr-o politică de reducere a fiscalităţii în domeniul muncii, să revenim rapid la numărul de persoane cu contract de muncă pe care l-am avut înainte de perioada 2009-2012 şi să ajungem în termen mediu la acel obiectiv fundamental al României, şi anume, de a avea mai multe persoane salariate decât numărul de pensionari", declara Victor Ponta în urmă cu o lună, într-o conferinţă de presă.