Interesant este faptul că deși Iranul deţine o mare cantitate de petrol, Republica Islamică nu intră în top 3 atunci când vine vorba despre rezervele de ţiţei dovedite.
Folosind datele furnizate de analistului Michael Cohen de la Barclays, publicaţia Business Insider a alcătuit un clasament al celor 10 țări care stau pe cele mai mari cantităţi de petrol.
1. Venezuela – rezerve de petrol brut – 297,7 miliarde de barili; Venezuela rămâne extrem de dependentă de veniturile din petrol, care reprezintă aproximativ 96% din veniturile de la export, reprezentând aproximativ 40% din veniturile guvernamentale și 11% din PIB-ul, potrivit CIA Factbook. În consecinţă, prăbuşirea prețurilor petrolului în 2014, combinată cu o recesiune, au zdrobit economia Venezuelei. Și acum țara caută aliaţi din afara OPEC, în speranța stabilizării preţurilor petrolului.
2. Arabia Saudită – rezerve de petrol brut – 268,4 miliarde de barili; Arabia Saudită a fost un mare jucător pe piaţa petrolului în ultimul an. Cel mai recent, Regatul – împreună ceilalţi parteneri din OPEC – a refuzat să reducă prețurile petrolului. Dar Iranul vrea "să-și dubleze exporturile brute imediat după ce sancțiunile împotriva Te heranului sunt ridicate, iar acest fapt îi împinge pe alți membri ai Cartelului să reînnoiască actualele cote ale înțelegerii" – fapt care i-ar putea zgâlţâi pe saudiți.
3. Canada – rezerve de petrol brut – 173,2 miliarde de barili; Canada exportă cea mai mare parte a petrolului său în SUA și Europa. Demn de menţionat este faptul că statul canadian este cel mai mare furnizor extern de petrol al Statelor Unite. Un raport recent arată că petrolul de şist canadian are în medie cu aproximativ 20% mai mult carbon. Asta înseamnă că, "în cazul în care Canada exportă mai multe petrol de şist în SUA, în timp emisiile de gaze cu efect de seră de la autovehiculele din Statele Unite vor crește, chiar dacă consumul de carburant a rămas neschimbat", potrivit OilPrice.com
4. Iran – rezerve de petrol brut – 157,3 miliarde de barili; Petrolul iranian este acum „asul din mânecă. Analiștii cred că revenirea ţiţeiului iranian pe piața mondială ar putea duce prețurile în jos. În plus, ar putea fi spori tensiunile între Iran și Arabia Saudită, dar și între Iran și Rusia.
5. Irak – rezerve de petrol brut – 140,3 miliarde de barili; Cea mai mare pondere în economia irakiana în mare parte statală o are petrolul. Prin urmare, după ce prețurile petrolului au scăzut la sfârșitul anului 2014, veniturile guvernamentale au scăzut cu 30%. Cu toate acestea, în 2015, Irak, unul dintre cei mai mari producatori din OPEC, a pompat la un nivel record.
6. Kuwait – rezerve de petrol brut: 104 miliarde de barili; Petrolul reprezintă peste jumătate din PIB-ul Kuwait-ului, iar țara intenționează să crească producția de petrol la 4 milioane de barili pe zi, până în 2020. După impunerea de sancţiuni Iranului în 2012, Kuwait-ul, împreună cu Arabia Saudită, au preluat cea mai mare parte a "comerțului asiatic" al Teheralului.
7. Emiratele Arabe Unite – rezerve de petrol brut: 97,8 miliarde de barili; EAU este un alt stat dependent de energie care s-a modernizat după descoperirea petrolului, în urmă peste 30 de ani. În urma scăderii preţurilor la sfârşitul lui 2014, Emiratele Arabe Unite – unul dintre cei mai mari producatori ai OPEC – a produs cantităţi uriaşe de țiței.
8. Rusia – rezerve de petrol brut: 80 de miliarde de barili; Deși Moscova va beneficia din punct de vedere geopolitic în urma acordului cu Iran, revenirea petrolului iranian pe piețe este o veste proastă pentru Moscova, în condiţiile în care Teheranul s-ar putea îndrepta spre una dintre piețele europene ale Rusiei. "Iranul va fi în competiție cu Rusia în Europa", spune analistul Ed Morse de la Citigroup pentru Bloomberg.
9. Libia – rezerve de petrol brut: 48,47 miliarde de barili; Economia Libiei este aproape complet dependentă de energie. Vânzările de petrol și gaze au scazut brusc în 2014, după încheierea protestelor din terminalele maritime petroliere.
10. Nigeria – rezerve de petrol brut: 37,14 miliarde de barili; Petrolul a fost sursa dominantă a veniturilor publice în Nigeria începând cu 1970. Cu toate acestea, țara a avut de suferit în urma prăbuşirii cotaţiilor, anul trecut. Iar acum Nigeria trebuie să facă faţă concurenței suplimentare prin reintroducerea petrolului iranian pe piețe.