Pe orice site de recrutare te uiţi, vezi o grămadă de anunţuri de angajare pe vase de croazieră. Este ceva firesc: românii sunt, an de an, vânaţi de către marii operatori de profil. Asta pentru că au două calități greu de găsit: sunt muncitori și veniturile oferite îi motivează. Şi pentru români, un asemenea job sună bine. Mai ales pentru cei cu spirit de aventură. Astfel, vizitează toată lumea. E drept, se  munceşte mult şi se stă departe de casă.

Lucian Dan a ales job-ul „pe apă“ în urmă cu 17 ani. Experienţa lui pe vasele de croazieră îi permite să identifice şi avantajele, dar şi dezavantajele unei asemenea meserii.  „Am început să lucrez pe vase de la 21 de ani, însă, dacă aş fi putut, începeam chiar mai devreme. Am ales să plec pe vas pentru salariul avantajos şi pentru a vedea lumea, iar aşteptările mele au fost în conformitate cu realitatea. Senzaţia pe care o ai în acele momente este foarte ciudată, îţi laşi familia şi prietenii în ţară, eşti trist, dar abia aştepţi să trăieşti experienţa de pe apă. Trebuie să încerci ca să simţi acelaşi lucru“, ne mărturiseşte Lucian Dan.

Carmen Szasz, fondatoarea firmei de recrutare Job Selection, menționează printre dezavantajele unui astfel de job distanța față de cei dragi pe o perioadă îndelungată. „Dezavantajul unui asemenea loc de muncă este perioada lungă de timp în care nu poţi comunica cu familia şi prietenii“, spune Carmen Szasz. Totuși, pentru cei care își doresc să călătorească și să obțină bani, un job pe vasul de croazieră este ideal. Sunt foarte mulți oameni care consideră că a călători și a fi plătit pentru acest lucru este jobul ideal. „Ai posibilitatea să cutreieri lumea, să cunoști oameni din culturi și naționalități diferite, să ai parte de experiențe minunate dar să și câștigi bani.“ adaugă Carmen Szasz, cu mențiunea că nu vă rămâne decât să vă îmbarcați pe vas.

Ce venituri poți avea

Lucian Dan își amintește că primul său job a fost cel de picol şi câştiga în jur de 1.000 de dolari pe lună. A avansat rapid pe postul de ospătar, iar veniturile lui au crescut considerabil. „Întotdeauna începutul este greu. Pentru absolut orice post de pe vas, primele două săptămâni sunt un calvar pentru că munceşti şi ai training-uri şi exerciţii de salvare. Eu câştigam în anul 2001 cam 1.000 de dolari, ca picol. Cu banii aceia îţi puteai lua în câteva luni un apartament, acum ţi-l iei în cinci ani. Când am avansat pe poziţia de ospătar, câştigam undeva la 3.000-4.000 de dolari pe lună, dar programul era mult mai solicitant“, explică acesta.

 

Ciprian Porumb Simin, directorul Ocean Jobs, firmă de recrutare specializată în domeniu, susține că „sumele câştigate pe vas nu pot fi realizate în România“. Potrivit acestuia, asigurarea medicală şi taxele angajatului sunt achitate de către angajator. „Dezvolţi o limbă străină, călătoreşti şi poţi promova ușor în funcţie“, mai spune reprezentantul Ocean Jobs.

Avansarea în funcție este amintită și de Lucian Dan, care de la picol a ajuns să lucreze ca şef de sală, iar experienţa din urmă i-a fost de folos. Acum, însă, anii petrecuţi pe mare şi experienţele prin care a trecut îl fac astăzi să vadă viaţa cu alţi ochi. „Am lucrat şi ca şef de sală şi pot spune că am învăţat să îmi respect subalternii. Este important să şti să comunici cu colegii tăi de muncă şi să păstrezi o echipă strânsă. Ca şef de sală câştigam peste 4.000 de dolari pe lună, nu mai eram atât de solicitat fizic, însă aveam mult mai multe responsabilităţi şi implicit mai mult stres“, arată românul.

Pentru angajaţii de pe vas, mâncarea şi cazarea sunt asigurate. Timpul liber este însă extrem de puţin. „O dată la o săptămână ai o pauză de la ora 10 la ora 17, în care poţi să te recreezi sau să vizitezi portul în care te afli. În rest, muncă cât încape. Nu oricine este făcut să lucreze pe vas. Cei ce se gândesc să plece să lucreze pe vasul de croazieră trebuie să se aştepte la condiţii de muncă grele, dar faptul că vezi şi cunoşti oameni, ţări şi culturi noi, compensează tot greul de pe vas. Eu am văzut toată lumea, iar fără acest job nu aş fi avut niciodată această şansă. Nu îmi pare deloc rău că am ales munca pe apă“, conchide Lucian Dan.

Ce costuri ai pentru un job

Ofertele de job-uri se împart în două categorii: cele de pe vasele fluviale şi cele de pe ocean. Este necesar să ai minim 21 de ani şi să cunoşti puţină engleză. Dacă vei lucra pe un vas de ocean, ai nevoie de certificare maritimă STCW, care dovedeşte că personalul navigant este instruit să reacţioneze la situaţii de urgenţă şi care te va costa circa 700 de euro. Mai ai nevoie şi de paşaport, examen medical, cazier, bilet de avion, viză şi un CV bine întocmit. Cheltuielile generale de îmbarcare vor fi în jur de 300 de euro pentru un vas fluvial şi 1000 de euro pentru un vas pe ocean.

Acest articol a fost publicat în numărul 18 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 7-13 mai 2018.