Potrivit unui comunicat remis duminică AGERPRES, orice sumă care trebuie despăgubită peste această valoare rămâne în
răspunderea utilizatorilor. 'Sumele maximale de despăgubire pot fi limitate la 5 milioane de euro precum în România sau nelimitate precum în Franţa. Conducătorul auto al unui autoturism din România care produce o vătămare corporală severă unui
director general de bancă din Franţa, poate ajunge să plătească sume de peste 10 milioane de euro despăgubiri, în condiţiile în care poliţa unei firme viabile i-ar acoperi dauna. În cazul unei firme de asigurări româneşti în insolvenţă, tot ce depăşeşte suma suportată de Fondul de Garantare – 100.000 euro, va trebui suportat de utilizatorul poliţei RCA/carte verde', susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).
De asemenea, reprezentanţii UNTRR consideră că permiţând funcţionarea în continuare a unor astfel de firme în România, ASF expune consumatorii de RCA/carte verde la riscuri de plată de până la 4,9 milioane de euro pentru eventuale daune produse în România şi la sume posibil mult mai mari pentru daune produse în ţări în care nu există astfel de plafoane.
'Măsurile de creştere a solvabilităţii aplicabile cu 1 ianuarie 2016, pun în dificultate şi asiguratorii şi asiguraţii. Societăţile de asigurări au nevoie de mai mulţi bani, iar acţionarii nu sunt dispuşi să mai aducă bani de acasă pentru o afacere care nu e mereu atât de profitabilă pe cât s-ar fi aşteptat', se mai precizează în comunicat.
Reprezentanţii UNTRR consideră că asiguratorii din România nu pot creşte valoarea asigurărilor CASCO sau CMR, pentru că pe aceste segmente de piaţă sunt libere, iar transportatorii români deja cumpără aceste asigurări direct de la firme de asigurări din străinatate, astfel că 'soluţia rămasă este creşterea valorii asigurărilor obligatorii'.
UNTRR arată că trebuie luate măsuri pe termen scurt, mediu şi lung pentru a avea o piaţă a acestor asigurări obligatorii sustenabilă, durabilă şi care să nu fie expusă exceselor.
'În această piaţă liberă, costul RCA/carte verde va depăşi foarte probabil 10.000 euro per vehicul comercial şi 1.000 euro pe Logan peste 6 luni şi atunci autorităţile vor constata colapsul pieţei RCA/carte verde. Soluţia imediată este preluarea controlului acestei pieţe RCA, prin formarea unui pool de asigurări după modelul PAID – asigurării obligatorii pentru locuinţe, existent în România', se mai spune în comunicat.
Reprezentanţii ASF au anunţat vineri că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor RCA faţă de perioadele precedente, în condiţiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% – 400% pentru categoria societăţilor care operează în domeniul transportului auto.
În urma analizei efectuate de specialişti din cadrul instituţiei, reprezentanţii ASF susţin că au fost identificate atât soluţii şi măsuri structurale pentru o mai bună funcţionare a pieţei poliţelor RCA, cât şi acţiuni pe care autoritatea le va întreprinde în perioada imediat următoare.