Tranzacția a primit săptămâna trecută avizul Consiliului Concurenței, care a evaluat această tranzacţie din punct de vedere al legislaţiei în domeniu şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia. Astfel, „Consiliul Concurenţei a emis o decizie de autorizare cu respectarea termenului prevăzut de lege“, se menționează într-un comunicat remis de instituție. În același timp însă, Consiliul Concurenței precizează au fost notificate și alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislației specifice în competenţa acestora. Comunicatul Consiliului Concurenței a fost emis la numai o zi după ce Constantin Duluțe, acționarul majoritar al Agricost, a declarat pentru Capital că a primit aviz pozitiv din partea instituției.

Totuși, până la finalizarea efectivă a tranzacției mai sunt de parcurs câțiva pași. „Nu pot să spun exact nici valoarea tranzacției și nici procentul înstrăinat, pentru că încă n-am semnat contractul. Este strict vorba despre o tranzacție între entități private, nu se vinde pământul din Insulă, că ăla e al statului, se vinde afacerea. Palma am bătut-o, după cum am agreat și clauzele generale“, a spus omul de afaceri pentru revista Capital. Întrebat dacă tranzacția se ridică la 200 de milioane de euro, conform informațiilor vehiculate în presă, Constantin Duluțe a precizat că este vorba de o valoare cuprinsă între 200 și 250 de milioane de euro.

Ce planuri are noul investitor

Compania din Emiratele Arabe Unite are planuri mărețe referitoare la dezvoltarea businessului din Insula Mare a Brăilei, cea mai întinsă suprafață agricolă concentrată din România. Despre proiectul de dezvoltare pregătit de Al Dahra Agriculture ne-a vorbit tot antreprenorul român. „Din ce mi-au prezentat, vor investi circa 500 de milioane de euro, în următorii cinci ani, în utilaje, amenajări pentru irigații și extindere în zootehnie. Pe partea cu animalele, este vorba de o dezvoltare integrată, de la creșterea animalelor, în principal oi, la sacrificare și procesare. Înțeleg că vor să crească 150.000 de oi în insulă, soiuri aclimatizate. Este și normal, la ce piață au ei“, precizează fermierul. Potrivit acestuia, culturile locale vor fi păstrate iar unele, cum ar fi cele de lucernă (2.500 de hectare, în prezent), vor fi extinse.

 

Cine e cumpărătorul

Viitorul proprietar al Agricost este emirul emiratului Abu Dhabi. Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul timpului a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite. Deţine o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la Universitatea Emiratele Arabe Unite. Al Dahra are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.
Arabii nu au „aterizat“, pur și simplu, cu sacii de bani la Brăila. Ei erau de mai mult timp aici, însă doar în calitate de clienți ai produselor din Insulă. De doi ani de zile, cumpără de aici lucernă, utilizată la nutreț pentru cămile. De altfel, Agricost și-a schimbat producția, renunțând la culturile de rapiță în favoarea lucernii. 

Bani europeni pentru arabi

Odată cu preluarea Agricost, Al Dahra Agriculture LLC va deveni compania care va beneficia de cea mai mare sumă alocată agriculturii din banii europeni. De exemplu, în 2017, Agricost, compania deținută de Constantin Duluțe, a încasat de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) 9,4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafață. La această sumă se va adăuga sprijinul financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate, precum şi plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal pentru suprafeţele cultivate anul trecut cu lucernă şi soia. Adică încă 6 milioane de euro.
După ce vor achiziționa Agricost, arabii vor fi obligați să achite Agenţiei Domeniile Statului o sumă pentru arendare, în jur de 5 milioane de euro anual. Duluțe a preluat în 2012, de la Agenţia Domeniilor Statului, cele 56.000 de hectare de teren arabil în cel mai bun loc agricol din ţară, Insula Mare a Brăilei.

În ce va investi Duluțe

 

În ceea ce privește planurile de viitor ale lui Constatin Duluțe, acestea țin tot de pământ. Cu banii pe care îi va încasa, acesta urmărește să cumpere teren agricol, oriunde este de vânzare și este fezabil economic. „Chiar și în Vaslui, la domnul Porumboiu, dacă există la vânzare“, susține fermierul.

În prezent, fermierul deține, pe lângă businessul Agricost, și Domeniile Averești, unde a plantat peste 550 de hectare de vie. Anul trecut Vinicola Averești 2000 a derulat afaceri de 10,65 milioane de lei, valoare aproape dublă față de cea raportată în anul anterior, și a obținut un profit net de 2,42 milioane de lei, de peste șapte ori mai mare față de cel din 2016. În același timp, Agricost Brăilă și-a majorat rezultatul net cu 3%, ajungând la 73,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri 360 milioane de lei, în ușoară scădere față de cea raportată în anul precedent.

Acest articol a fost publicat în numărul 27 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 9 – 15 iulie 2018