În topul marilor pieţe de birouri, cu excepţia Capitalei, pe primul loc în primele trei trimestre din 2015 se află oraşul Iaşi, cu 14.603 mp, pe locul doi Timişoara cu 11.658 mp şi pe locul trei Cluj-Napoca cu 4.200 mp, se arată în analiza realizată de ESOP Consulting I CORFAC International.
Ordinea clasamentului se schimbă periodic în top trei, fiind strâns legată de livrările de spaţii noi în marile oraşe din anul respectiv. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, pe primul loc se afla oraşul Cluj-Napoca, unde se tranzacţionase o suprafaţă totală de birouri de 14.990 mp, în timp ce în Iaşi se încheiaseră tranzacţii doar pentru 4.100 mp.
'După dezvoltarea accelerată din ultimii ani a pieţei de birouri din Bucureşti, estimăm că va urma, în următorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerată a principalelor 3 centre universitare din ţară: Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, deoarece cererea de forţa de muncă cu studii superioare este în creştere, iar piaţa muncii din Bucureşti a devenit destul de competitivă astfel încât firmele de IT&C, BPO, Share Services şi firmele care dezvoltă centre de cercetare-dezvoltare să caute soluţii pentru a susţine rezultatele bune obţinute până acum pe în Romania şi apetitul de creştere a prezenţei în ţara noastră', afirmă Alexandru Petrescu, reprezentantul companiei de consultanţă imobiliară.
Numărul studenţilor dintr-un oraş este un indicator important pentru piaţa birourilor în următorii ani. Goana după forţa de muncă cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adică de pe băncile facultăţii, a dus la o luptă din ce în ce mai acerbă pentru racolarea de studenţi, între marile companii de outsourcing, BPO şi IT&C, centre de cercetare – dezvoltare, spun consultanţii imobiliari. AGERPRES