Ejobs explică motivele pentru care un angajator nu face public salariul de la bun început.
1.Cerințele postului sunt într-un fel sau altul negociabile. Dacă tu ești candidatul ideal din toate punctele de vedere, mai puțin faptul că nu știi să faci un lucru din toată lista de cerințe, asta nu înseamnă că angajatorul nu te va chema la interviu. Totuși, faptul că nu poți face un lucru va influența cel mai probabil salariul final.
2. Anumite posturi sunt deschise atât pentru juniori, seniori, cât și pentru cei cu experiență medie. Acest lucru se întâmplă atunci când o companie caută să creeze o echipă mai mare sau chiar atunci când își dorește o persoană entuziasmată să ocupe postul, indiferent de numărul de ani de lucru în domeniul respectiv. Mulți angajatori își doresc acei seniori care deja știu să facă de toate și să se organizeze singuri, dar sunt dispuși să pregătească și juniori, atâta timp cât ei își doresc cu adevărat să învețe. Desigur, în astfel de cazuri salariul se discută în funcție de candidatul final și nu poate fi stabilit cu adevărat în avans.
3.Oricare ar fi situația reală și bugetul fiecărui angajator, e important să știi cât valorează competențele tale. Nu te lăsa surprins de oferta companiilor. Pregătește-ți în avans o cifră minimă pe care o poți accepta și încearcă să o negociezi chiar și pe aceea. Poți să o accepți, spre exemplu, pentru perioada de probă și să stabilești încă de pe acum o întâlnire cu angajatorul, la finalul acesteia, pentru a discuta calitatea muncii tale și posibilitatea unei măriri. Trebuie să fii ferm însă și să găsești o cale de mijloc cu recrutorul, bună pentru toate părțile implicate. Totuși, ideal este să știi valoarea ta pe piața muncii, iar asta înseamnă să pui întrebări. Află cât câștigă și alte persoane care lucrează în domeniul tău și găsește cea mai bună variantă pentru tine.