Noul cvintet, care s-a reunit în capitala belgiană miercuri după-amiază, este format din reprezentanţi ai guvernului grec, Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE), Mecanismului european de stabilitate (MES) şi Fondului Monetar Internaţional.
O componenţă foarte apropiată de 'troica' mult detestată, cu diferenţa că guvernul Alexis Tsipras se prezintă ca membru deplin al acestei echipe căreia doreşte să-i schimbe imaginea asociată din 2010 cu vizitele foarte exigente în condiţii de înaltă securitate ale unor tehnocraţi veniţi să treacă în revistă acţiunile ministerelor greceşti.
Asta nu împiedică ca, printre participanţii la discuţii, să se afle Declan Costello din partea Comisiei Europene (CE), Klaus Masuch (BCE) şi Rishi Goyal (FMI), respectiv şefii de misiune ai fostei 'troici'.
'Negocierea grupului de la Bruxelles se va derula la nivel politic şi tehnic la Bruxelles, între omologi', susţine sursa greacă.
Liderii greci ai stângii radicale, constrânşi la un anumit număr de concesii în negocierile cu creditorii de la începutul lunii ianuarie, încearcă să rămână fermi şi să evite reluarea misiunilor funcţionarilor internaţionali în capitala greacă.
Totuşi, 'pentru chestiuni precise' şi în scopul de 'a risipi toate îndoielile' privind datele legate de Grecia, 'Grupul de la Bruxelles' va putea 'numi consilieri tehnici' care să se deplaseze la Atena pentru a aduna informaţiile necesare, a precizat sursa guvernamentală greacă.
'Putem lucra fără să punem niciodată piciorul în Grecia? Nu! Deci tehnicienii vor merge', a spus luni despre acest lucru ministrul de finanţe francez, Michel Sapin.
Consilierii tehnici vor începe să activeze la Atena de joi, a declarat ministrul de finanţe Yanis Varoufakis la postul de televiziune Mega.
'În funcţie de temele abordate şi de datele necesare', aceşti funcţionari vor face deplasarea la Atena, unde 'un loc de muncă' le va fi amenajat la hotel şi unde le vor fi transmise informaţiile necesare, a spus ministrul elen la Paris, unde a avut o întrevedere cu omologul său francez.
'Dar nu veţi mai vedea aceste 'invazii' în ministerele' capitalei, imagine cu care Varoufakis a asimilat vizitele precedente ale troicăi. Cei mai înalţi reprezentanţi ai instituţiilor creditoare nu vor mai veni la Atena, lăsând locul simplilor funcţionari, a adăugat el.
Până la 20 aprilie, a spus ministrul, 'grupul de la Bruxelles' va trebui să facă în aşa fel încât ţara să dispună de lichidităţi suficiente pentru a face faţă scadenţelor pe termen scurt şi să evalueze programul de reforme.
Ministrul s-a declarat încrezător că proiectul de lege iminent privind măsurile de încurajare la plată a arieratelor la plata impozitelor ar putea aduce încasări de 6 până la 8 miliarde de euro şi să permită finanţelor statului să atingă un excedent bugetar primar de 1 până la 1,5% în 2015.
SURSA: Agerpres