Evenimentele de vineri noaptea ”au scos în evidenţă fracţiunile politice profunde din economia Turciei”, a afirmat Ketaki Sharma, director general al companiei de cercetare Algorithm Research din Dubai. Economia turcă va fi afectată în urma scăderii numărului de turişti străini şi reducerii consumului intern, pe fondul incertitudinii politice, companiile obţinând mai greu finanţare, apreciază Ketaki Sharma.
Conform datelor din mai, numărul turiştilor ruşi care au vizitat Turcia a scăzut cu 92%. Turcia a fost a doua destinaţie principală de vacanţă pentru ruşi. Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat semnificativ, după ce aviaţia turcă a doborât un avion de vânătoare rus care acţiona în Siria vecină, unde Rusia desfăşura o campanie de bombardament împotriva grupărilor rebele. Rusia a răspuns printr-o serie de sancţiuni împotriva Turciei, inclusiv prin interdicţii la import şi restricţii de călătorie.
Analiştii de la Oxford Economics se aşteaptă la un declin al industriei turismului în Turcia de 5% anul acesta şi de 5,4% anul viitor. Una din cele mai importante companii ale ţării, Turkish Airlines, ar urma să fie cea mai afectată de turbulenţele din Turcia, chiar în momentul în care încearcă să transforme Istanbului într-un hub global de tranzit care să conecteze Asia, Europa, America de Nord şi de Sud.
În 2018, un nou aeroport va fi inaugurat la Istanbul. În primă fază, 80 de milioane de pasageri vor putea beneficia de noul aeroport, numărul lor urmând să ajungă ulterior la 150 de milioane. ”Din păcate, Turkish Airlines va avea mult de suferit din cauza turbulenţelor. Dacă evenimentele de vineri noaptea vor fi legate de instabilitatea regională, probabil compania aeriană se va confrunta cu o scădere a cotei de piaţă şi cu dificultăţi financiare”, a apreciat Mark Martin, director general al Martin Consulting din Dubai.
Şi până acum industria turistică a Turciei se confrunta cu dificultăţi, în urma atentatelor sinucigaşe din Istanbul şi a înrăutăţirii relaţiilor cu Rusia. Numărul turiştilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 28% în aprilie, cel mai semnificativ declin din ultimii 17 ani, arată datele oficiale publicate recent.
Sectorul turistic asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 miliarde de dolari. Ministerul Turismului a anunţat recent că 1,75 milioane de persoane au vizitat Turcia în aprilie, în scădere cu 28,07% comparativ cu perioada similară din 2015. Este cel mai semnificativ declin din mai 1999. Numărul turiştilor ruşi şi germani care au vizitat Turcia a scăzut cu 79% şi, respectiv 35% în aprilie. De asemenea, au fost mai puţini turişti din UE, SUA, Japonia şi Australia.
Economiştii se tem că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari şi va şterge peste o jumătate de punct din creşterea economică. De asemenea, în condiţiile în care anul trecut turismul a fost responsabil pentru jumătate din câştigurile la contul curent, reducerea numărului de vizitatori va crea probleme şi pentru obiectivul Băncii centrale de a reduce deficitul de la nivelul îngrijorător de 4,5% din PIB înregistrat în 2015.
Autorităţile turce au anunţat deja un plan vizând acordarea unui suport de urgenţă pentru sectorul turistic, ce include un grant de 255 milioane de lire (87 milioane de dolari) precum şi o facilitate care va permite companiilor din turism să-şi restructureze datoriile. Deocamdată nu este clar dacă care va fi impactul acestor măsuri. (Sursa: Agerpres)