"Suntem pregătiţi pentru o situaţie de criză, însă perspectiva pe termen mediu nu mi se pare lipsită de probleme", a spus Mitterlehner, într-un interviu acordat postului public de radio ORF şi preluat de RIA Novosti.

Ministrul austriac a precizat că, pe termen scurt, Austria ar putea primi gaz prin alte gazoducte şi să-şi folosească rezervele. Pentru iarna viitoare, Austria va avea suficient gaz, dă asigurări Mitterlehner. "În orice caz, vom ajunge până în februarie. Garantez că vom trece de iarnă", şi-a exprimat convingerea oficialul austriac.

Reinhold Mitterlehner este de părere că, în final, UE ar putea să achite datoriile Ucrainei la gaz, dată fiind extenuarea economică a acestei ţări. Însă, pentru dezvoltarea economică ulterioară a Ucrainei este nevoie de o soluţionare politică a conflictului din această ţară, pentru care vor fi necesare vreo 3-4 luni.

Potrivit lui Mitterlehner, rezervele de gaz ale Austriei se ridică în prezent la circa 5,3 miliarde de metri cubi, cu 65% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, informează agenţia de presă APA. Austria primeşte din Rusia aproximativ 60% din necesarul său de gaze.

Compania Gazprom a trecut în relaţia cu Ucraina la un regim de plăţi în avans, după ce negocierile privind noul preţ la gaz şi achitarea datoriilor, negocieri care s-au desfăşurat cu medierea comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, nu s-au soldat cu niciun rezultat. Suspendarea livrărilor de gaz în Ucraina ar putea atrage după sine încălcarea de către Ucraina a obligaţiilor sale privind tranzitarea gazului rusesc în ţări din Europa de Vest. La ora actuală, consumatorii europeni primesc gaz rusesc la cantităţile contractate.AGERPRES