Proiectul de ofertă al Electrica s-a născut foarte greu. Deși decizia asupra momentului listării a fost luată de anul trecut, iar consorțiul de intermediere a fost ales cu suficiente luni în urmă astfel încât să fie vreme pentru întocmirea tutror actelor necesare, acționarul unic, Ministerul Economiei, și Guvernul nu s-au grăbit cu aprobarea prețului de vânzare a acțiunilor. Așa s-a ajuns la situația în care Guvernul a aprobat prețul cu doar trei zile lucrătoare înainte de startul perioadei de subscriere, iar întregul proiect de ofertă (de 500 de pagini) a fost făcut public cu doar două zile înainte. Inadmisibil pentru o ofertă atât de mare, de peste 400 milioane euro, în care trebuie atrași cât mai mulți investitori pentru a avea succes.
Situația ofertei Electrica ne arată cel mai bine cât de mult sunt interesate autoritățile de privatizarea companiilor din portofoliul de stat și cât de importantă este piața de capital pentru Guvern. Deși directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, spune că a colaborat bine cu Guvernul și va fi dată o ordonanță de urgență pentru eliminarea barierelor ce stau în calea dezvoltării bursei, autoritățile nu par a fi realmente interesate de piață de capital și de transparență.
Publicarea întârziată a proiectului de ofertă lasă doar câteva zile pentru analizarea oportunității de investiție în acțiunile Electrica. Cât de stabilă este afacerea, cât de profitabilă este compania, ce potențial are pe termen lung și cum se așteaptă să evolueze cotația – toate acestea sunt întrebări la care investitorii trebuie să răspundă înainte de a lua o decizie de cumpărare. Guvernul se așteaptă, probabil, ca Electrica să se vândă singură, fără să fie nevoie de promovare, de analize din partea brokerilor, de recomandări. Și există posibilitatea ca oferta să se încheie fără succes, mai ales că procentajul pentru care oferta va fi considerată de „succes“ este de 100%, adică vânzarea tuturor acțiunilor nou-emise.
Trei tranșe pentru investitori
Oferta publică inițială a Electrica SA va începe pe 16 iunie și se va finaliza pe 25 iunie. Compania va scoate la vânzare 177,188 milioane acțiuni nou-emise, număr care reprezintă 51% din viitorul capital social al companiei. Ministerul Economiei va rămâne acționar majoritar cu un pachet de 49%, dar este de așteptat ca printre viitorii acționari să fie și investitori instituționali puternici, care ar putea avea pachete semnificative de titluri, de cinci – zece procente. Prețul de vânzare este cuprins între 11 și 13,5 lei pe acțiune. Tranșa destinată investitorilor mici reprezintă 7% din totalul scos la vânzare, cu posibilitatea subscrierii a minimum 250 de acțiuni și maximum 20.000 la prețul fix de 13,5 lei. Vor fi garantate până la 1.000 de acțiuni, după principiul „primul venit, primul servit” pentru cei care subscriu în prima săptămână, iar cei care cumpără mai mult de 1.000 de acțiuni vor primi un discount de 5% pentru titlurile care depășesc nivelul de 1.000 (dar nu mai mult de 20.000).
Tranșa destinată investitorilor mari reprezintă 8% din total, iar pachetul minim de cumpărare este de 20.001 acțiuni sau 5.001 GDR (certificate de depozit global – modalitate prin care se va lista compania la bursa din Londra). Ordinele vor fi plasate tot la prețul maxim din ofertă, de 13,5 lei pentru o acțiune și de 16,63 dolari pentru un GDR (care cuprinde patru acțiuni). În cazul în care nivelul de subscriere la tranșele destinate investitorilor mici și mari va fi mai mare decât suprasubscrierea de pe tranșa investitorilor instituționali, numărul de acțiuni destinate acestora va fi suplimentat cu 5%, 15% sau 20%. Investitorii instituționali au rezervată o tranșă de 85% dintre acțiuni, dar ar putea fi redusă în cazul unor subscrieri mari în cadrul celorlalte pachete. Pentru instituționali, prețul va fi în intervalul 11 și 13,5 lei și nu există un pachet minim de subscriere. În funcție de prețul la care vor subscrie instituționalii, va fi stabilit și prețul final. Fără a lua în calcul discounturile oferite investitorilor de retail, acțiunile scoase la vânzare vor aduce societății Electrica o sumă între 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) și 2,39 miliarde lei (544 milioane euro).
Potențial speculativ de 13%
Ordinele de subscriere vor putea fi plasate la orice unitate BRD și Raiffeisen Bank, la sediul Swiss Capital și la orice casă de brokeraj care încheie un acord cu consorțiul de intermediere. Consorțiul este format din BRD, Citigrioup, Raiffeisen Bank, Société Générale și Swiss Capital.
Decizia de a lăsa în companie banii ce se vor adune de pe urma vânzării de acțiuni este foarte bună pentru atractivitatea ofertei publice. Compania ar trebui să înregistreze, în 2014, un profit operațional de 430 milioane lei și venituri de 4,8 miliarde lei, ceea ce ar duce, conform analiștilor de la Tradeville, la un câștig net de 380 milioane lei. Perspectivele Electrica pe termen mai lung sunt, de asemenea, pozitive, fiind luat în calcul un avans treptat al veniturilor, cu 19% în 2018 față de 2013, o creștere a profitului operațional de 125% și una de 98% pentru profitul net. Analiștii brokerului au luat în calcul inclusiv scăderea cantității de energie distribuită cu 2% pe an, ca urmare a tarifelor reglementate și a trasferării către consumatori a costului certificatelor verzi.
„Principalele riscuri care pot afecta evaluarea noastră sunt de natură operațională, respectiv ca Electrica să nu își îndeplinească planul de investiții pentru perioada de reglementare în curs, ceea ce i-ar putea aduce numai creșteri modice pentru tarifele de distribuție, sau ca societatea să nu reușească să transfere către consumatori eventualele scumpiri ale energiei și certificatelor verzi de pe piața concurențială, ceea ce i-ar afecta marjele de furnizare“, spune Georgiana Androne, analist Tradeville. Compania are un plan de investiții de 4,7 miliarde lei până în 2018 (iar aproape jumătate din sumă ar putea veni din oferta publică), în special în eficientizare și în extinderea rețelei.
Brokerul a calculat un preț-țintă pentru acțiunile Electrica de 12,41 lei pentru următoarele 12 luni, ceea ce se traduce printr-o creștere de 13% față de prețul minim din ofertă, de 11 lei (fără eventualele discounturi pentru investitorii mici). Avans care face ca oferta publică să fie și o oportunitate speculativă, nu doar o investiție pe termen mediu și lung. Profitul anual mare înseamnă dividende bune pentru acționari, Electrica fiind obligată prin lege să distribuie 50% din câștigul anual acționarilor, iar planurile anunțate indică intenția de a majora, pe termen lung, aceste procente până la 85%.
Dacă ne uităm la compania listată la BVB cea mai apropiată ca activitate, Transelectrica, observăm că are una dintre cele mai mari creșteri de anul acesta, de peste 25% în cinci luni și jumătate, urcând de la 15,79 lei la finele anului trecut până la 19,8 lei pe 12 iunie. Cotația TEL a fost chiar mai mare înainte de data de dividend, ceea ce arată interesul pentru dividendele pe care le oferă compania.
Electrica are poziție de monopol pe distribuția de energie electrică în Transilvania și în nordul Moldovei, cota la nivel național fiind de 39%. În paralel, societatea este un jucător important și pe piața furnizării energiei electrice, cumpărând de pe piața liberă OPCOM pentru a o transmite consumatorilor captivi și eligibili, cu o cotă de 22% la nivel național.
Compania este compusă din trei filiale, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, în care este însă acționar alături de Fondul Proprietatea, care deține câte un pachet de 22% din acțiuni la fiecare dintre acestea. Franklin Templeton, managerul FP, a anunțat că negociază cu Ministerul Economiei vânzarea acestor acțiuni sau transferarea pentru un pachet la Electrica. Cum nu s-a anunțat nimic până acum, înseamnă că negocierile nu s-au finalizat înaintea perioadei de subscriere și a listării companiei la bursă, ceea ce ar însemna că Fondul Proprietatea ar trebui să primească bani în schimbul acțiunilor pe care le deține la filiale. În orice caz, situația va trebui reglementată într-un fel sau altul anul acesta.
Atractivitatea macro a României și contextul pozitiv de pe piețe pot capta interesul investitorilor instituționali asupra listării Electrica.
Georgiana Androne, analist, Tradeville