În 2007 – 2008 mai multe burse de valori din lume, aflate în plină criză și prăbușire a cotațiilor, au blocat vânzările „short“, care erau văzute ca instrumente ce pot amplifica scăderile prețurilor acțiunilor listate. La aceeași soluție a apelat și bursa din China anul trecut, când bursa din Shanghai a intrat pe un trend descendent masiv, încercarea fiind tot de a stopa sângerarea. Bursa de Valori București (BVB) nu a avut nevoie de nicio intervenție de acest gen deoarece „vânzarea în lipsă“ nu exista. Abia de luna aceasta, mai exact din 2 august, investitorii de la BVB pot derula astfel de operațiuni financiare.
Intenția de introducere a operațiunilor de împrumut de instrumente financiare, vânzare în lipsă și cumpărări în marjă este prezentă la BVB de mai mult de zece ani. Din păcate, lucrurile au evoluat lent spre deloc ani la rândul și abia acum s-a reușit implementarea noilor instrumente. „Vânzarea în lipsă este un element indispensabil unei piețe de capital dezvoltate. Aceasta creează noi posibilități pentru investitori, prin protejarea valorii investițiilor și prin șansa de a câștiga din tranzacționarea speculativă intensivă“, spune Ludwik Sobolewski, director general al BVB, care a marcat astfel încheierea procesului de reglementare a noilor instrumente, cadru legislativ deloc simplu, la care au participat și BNR și ASF.
Tranzacția „short“ sau „vânzarea în lipsă“ presupune vânzarea unor titluri pe care un investitor nu le deține, cu anticiparea de a realiza profit din diferența de preț dintre vânzarea inițială și cumpărarea viitoare a respectivelor instrumente. Practic, se realizează un împrumut prealabil de acțiuni sau alte instrumente financiare prin intermediul unui cont în marjă și vânzarea lor, urmând ca ulterior aceste titluri să fie cumpărate din piață și restituite brokerului. Dacă investitorul a anticipat corect evoluția titlurilor respective, atunci va câștiga din diferența de preț (mai mare la vânzarea inițială și mai mic la cumpărarea ulterioară pentru restituire), dacă nu, va pierde suma aferentă diferenței de preț.
Principalul câștig rezultat din acest tip de tranzacții este menținerea unei lichidități ridicate în piață, deoarece nu contează dacă o acțiune sau un indice va crește sau va scădea pentru a avea profit. Astfel, toată lumea câștigă, mai puțin cei care pariază greșit pe evoluția titlului tranzacționat. Iar BVB suferă foarte mult la capitolul lichiditate, cu o valoare zilnică a tranzacțiilor mult sub principalele concurente. Și nici anul acesta nu merge mai bine; valoarea totală a tranzacților cu acțiuni realizate pe segmentul principal al BVB a scăzut cu 6,7% în primele șapte luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 1,03 miliarde euro.
Costuri de tranzacționare
BVB a reușit să rămână pe profit și în primul semestru al acestui an, cu un câștig net de 1,8 milioane lei, cu 44% mai mic decât în primele șase luni din 2015, dar compania și piața în sine au încă nevoie de schimbare. „Reformarea BVB este un proces care se realizează pe termen foarte lung. Cred că fiecare ar trebui să se uite în grădina proprie să vadă ce se mai poate îmbunătăți“, spune Lucian Anghel, președintele BVB, care arată că în continuare taxele percepute de Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt foarte mari. „Dacă ne uităm la costul total, trebuie să spunem clar că din cele 20 de puncte de bază pentru cumpărare și vânzare (comisionul BVB – n. red.) ASF ia șase, adică o treime, iar Bursa mai rămâne cu două treimi“, arată Anghel.
De asemenea, sunt și alte reglementări care trebuie clarificate sau modificat în legislația aferentă investițiilor bursiere, chiar dacă au fost modificate multe până acum. „Acum, spre exemplu, încercăm să clarificăm cu Ministerul de Finanțe plata CAS de anul vitor pentru investițiile pe Bursă. Aceasta măsură va fi o barieră pentru investitori“, explică Lucian Anghel.
În orice caz, majorarea lichidității zilnice a pieței este un element obligatoriu pentru trecerea BVB de la statutul de piață de frontieră la cea emergentă. Un ajutor pentru tranzacțiile zilnice a venit prin emisiunea de titluri de stat Fidelis Centenar, care a fost listată la BVB și este deja tranzacționabilă. Titlurile, cu valoarea nominală de 100 de lei, au fost tranzacționate în prima zi cu 100,57 lei, ceea ce reprezintă pentru vânzători o „dobândă“ de 0,57% pentru doar câteva zile de investiție. Important ar fi ca Ministerul de Finanțe să nu se oprească doar la o emisiune anuală de acest gen. Fidelis Centenar a avut o cerere de peste 735 milioane lei, în condițiile în care valoarea inițială a emisiunii a fost de 100 milioane lei, la o dobândă anuală de 2,15% (cu scadența la doi ani). Iar numărul investitorilor care au subscris în cadrul emisiunii s-a ridicat la circa 20.000, dintre care unii se vor îndrepta către BVB pentru a-și valorifica investiția înainte de termen.
1,03 miliarde euro este valoarea tranzacțiilor cu acțiuni pe piața principală a BVB încheiate în primele șapte luni ale anului, cu 6,7% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut
Este foarte important să ai venituri pe care să le taxezi. Deci, dacă investitorii sunt stimulaţi să cumpere şi să vândă, să obţină şi profit, atunci statul beneficiază. Dacă nu sunt, sau valoarea lor scade, atunci statul încasează mai puţin.
Lucian Anghel,
președintele BVB