Reprocesarea sterilului presupune extragerea resturilor de minereu polimetalic, prezente în barajul de steril. În primă fază, compania va demara un program de prospectare în cel de al treilea trimestru al anului 2016, penru a analiza sterilul mineralizat, iar apoi va face un studiu de fezabilitate pentru a evalua viabilitatea resursei. Conform unui studiu efectuat în 2011, în iazul de decantare de la Fâneața există peste 13.500 de tone de minereu precum cupru, zinc, plumb, argint și alte mineree, iar programul de prospectare pe care compania îl va demara are rolul de a confirma prezența acestor materiale în iaz.
„Prin acest proiect, practic compania va extrage minereul rămas în iazul de steril iar mediul înconjurător va beneficia și el în urma acestui procedeu. Sterilul adunat pe parcursul a 40 de ani de minerit va fi reprocesat iar zona va fi reecologizată. Cu ajutorul unor tehnologii de prelucrare îmbunătățite pe care noi le deținem deja, conținutul metalifer va putea fi extras cu ușurință”, spune Andrew Prelea, Președinte și Director Executiv al Vast Resources.
Noua licență obținută de Vast Resources este una de sine stătătoare, diferită de dreptul de exploatare pe care compania așteaptă să îl obțină pentru mina Băița Plai. După ce activitățile de minerit la Băița Plai vor fi reluate, acest proces de curățare a sterilului va continua, ceea ce va fi în beneficiul mediului înconjurător.