Astfel, experții financiari chestionați de institutul ZEW, România urcat pe primul loc în ECE în ceea ce privește evoluţia economică în următoarele şase luni, indicele urcând cu peste 27 puncte, la 50 puncte, informează sondajul ZEW, citat de mediafax.ro.
În luna ianuarie, indicele privind aşteptările analiştilor pentru economia românească se situa la 22,7 puncte, al patrulea cel mai scăzut punctaj din regiune.
În ceea ce priveşte percepţia experţilor financiari asupra stării actuale a economiei, România se află pe poziţia a doua, după Polonia, cu un punctaj de 28 puncte, în urcare cu 9,7 puncte faţă de ianuarie. Pentru întreaga regiune, indicele aşteptărilor economice pe şase luni a urcat în februarie cu 14,2 puncte, la 39,3 puncte, iar indicele care măsoară percepţia asupra economiei actuale a avansat cu 13,1 puncte, la 21,4 puncte.
Regiunea Europa Centrală şi de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia. În privinţa zonei euro, analiştii anticipează o revenire a economiei pe termen scurt, indicatorul urcând cu 19,2 puncte, la 51,4 puncte. La studiul efectuat în intervalul 2-16 februarie au participat 66 de analişti, dintre care 12 din Turcia.
Institutul Național de Statistică a anunțat la finele săptămânii trecute, estimările semnal – n.r., că Produsul intern brut în anul 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 2,9% comparativ cu anul 2013, iar PIB-ul din trimestrul IV 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5%, comparativ cu trimestrul anterior.
Mai multe detalii aici: Produsul intern brut a crescut cu 2,9% în termeni reali în 2014
Și Eurostat a anunțat în toamna anului trecut, că economia românească a avut o evoluție bună. În trimestrul III din 2014, PIB-ul României a urcat cu 3,2%, a cincea cea mai mare creștere economică raportată la același trimestru al anului precedent, după Luxemburg, Irlanda, Polonia și Ungaria.
Referitor la ultimul trimestru al anului trecut raportat la perioada octombrie-decembrie 2013, creșterea economică a României, conform Eurostat, a fost de 2,5% în timp ce media zonei euro a înregistrat o creștere de abia 0,9%. Media întregii Uniuni a fost de 1,3%, cele mai mari creșteri a PIB fiind raportate de Ungaria (+3,4%), Polonia (+3,1%) și Marea Britanie (+2,7%).
Institutul Național de Statistică va publica abia pe 6 martie datele provizorii pentru PIB-ul din trimestrul IV al anului trecut.