„Din trimestrul doi al anului 2014, când s-a înregistrat punctul minim al preţului la locuinţe (după criza economică n.red.), avem doar creşteri de preţ până astăzi. Începând de anul trecut, creşterea preţurilor s-a accelerat“, a declarat Niţă, în cadrul unui eveniment de specialitate organizat de revista Business Review.
Datele imobiliare.ro, care se bazează pe preţurile medii cerute de proprietari, arată că în Cluj-Napoca şi Bucureşti s-a depăşit pragul de 1.200 de euro/mp util în primul trimestru al acestui an. În Timişoara preţurile au trecut de 1.000 de euro/mp, nivel peste care se estimează că va trece şi Constanţa până la finalul anului.
În cazul Bucureştiului, cele mai mari creşteri de preţ au fost în zonele Decebal, Tei şi Parcul Carol, cu majorări de peste 6% în primele trei luni din an.
Primul trimestru a adus surprize, în opinia lui Niţă, prin faptul că oraşele Baia Mare, Oradea şi Zalău au consemnat scumpiri cu peste 10% la apartamente, comparativ cu datele de final de an 2016. În aceeaşi perioadă, preţurile au scăzut uşor în Râmnicu Vâlcea şi Alexandria.
De ce cresc preţurile
Motivul scumpirilor este dat de ofertele tot mai puţine din piaţă. În ultimul an, proprietarii din cele mai mari şase oraşe ale ţării au scos la vânzare cu 30% mai puţine apartamente şi case. Spre exemplu, în Bucureşti toate ofertele din piaţă din primul trimestru al acestui an au fost cu 35% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. În Cluj-Napoca cu 29% mai puţine, în Timişoara cu 32%, în Iaşi cu 25%, în Constanţa cu 37%, iar în Braşov cu 31%, potrivit datelor imobiliare.ro. Numărul de oferte de vânzare de pe portalul imobiliare.ro, din cele şase oraşe, este de circa 15.000 de apartamente şi case, în timp ce ofertele de închiriere sunt la circa 17.000 de unităţi.
CITIŢI ŞI Studiu: Dezvoltatorii imobiliari vor termina anul acesta 25.000 de locuinţe noi la nivel naţional
„Anul trecut au fost mai puţine livrări de locuinţe noi decât ne aşteptam în Bucureşti. A fost o dezamăgire şi asta a pus o presiune suplimentară pe preţ. Ne îngrijorează faptul că ofertele care intră în piaţă sunt tot mai puţine. Ne aşteptam să se finalizeze un număr de 12.000 de locuinţe, dar din păcate s-a depăşit cu greu nivelul de 10.000 de unităţi. Sunt motive ce ţin de întârzierea emiterii autorizaţiilor de construire. Observăm, însă, că stocul ce trebuia livrat în trimestrul patru al anului trecut a fost pus pe piaţă în primul trimestru din 2017“, spune Niţă.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat recent că anul trecut s-au finalizat circa 52.000 de locuinţe la nivel naţional, cu 10-11% peste nivelul din 2015, în timp ce în 2008 nivelul era de 64.000 de unităţi.
Cerere efervescentă
Reprezentantul imobiliare.ro apreciază că, în primul trimestru al acestui an, au fost 98.900 de potenţiali cumpărători la nivelul Bucureştiului, în creştere cu 13% faţă de trimestrul întâi al anului anterior. Aceleaşi date arată că în Timişoara au fost 20.300 de cumpărători interesaţi, în Constanţa 18.300, în Braşov 14.600, în Cluj-Napoca 14.000 şi în Iaşi 12.400.
„Cererea mare poate fi motivată de densitatea de 8.000 de locuitori/km pătrat în Bucureşti, în timp ce în restul oraşelor mari este de 2-3.000 de locuitori/km pătrat“, argumentează Niţă. El spune că apartamentele ieftine se vând înainte să înceapă construcţia unui proiect rezidenţial şi rămân apartamentele mai scumpe, care conduc la o creştere de preţ. Dacă până acum doi ani, peste 80% din construcţiile de locuinţe se adresau segmentului Prima Casă, acum această pondere a scăzut, consideră acesta.
Marjele de negociere pentru apartamente sunt între 1,6 şi 4% în marile oraşe şi Bucureşti.