“Consultările au fost bune și pe viitor am vrea să le organizăm mai des (…) Există însă și o divergență majoră cu Direcția Generală Întreprinderi (DG Enterprise) a Comisiei Europene, referitoare la o presupusă interdicție privind exportul de gaze naturale din România. Am cerut implicarea Direcției Generale Energie în soluționarea acestui diferend, fapt care a fost acceptat. Am informat căpână la soluționarea acestei situații, statul român își rezervă dreptul de a amâna aplicarea calendarului de liberalizare a gazului natural pentru populație. În consecință, intenționăm să nu punem în aplicare creșterea prețului la gazul domestic, agreată de guvernul Boc cu Comisia Europeană pentru data de 1 octombrie a.c.” a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Liberalizarea pieţei de gaze va însemna o creştere FOARTE MARE a facturilor!
România a negociat cu reprezentanţii Comisiei Europene un calendar de liberalizare a preţurilor la gaze, adică o aliniere a preţurilor la gazul din producţia internă (mai mic) la cel al gazelor din import. Liberalizarea a început deja şi ar urma să se întindă până în 2018, populaţia urmând să suporte o creştere de preţ trimestrială. Totuşi, cum gazul de import se ieftineşte în ultima vreme, majorările de preţ pot fi de mai micp amploare.
Iată calendarul:
În 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 3% în 1 octombrie.
Etapele liberalizării în 2015 prevăd creşterea preţului cu 2% în ianaurie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie şi cu 3% în 1 octombrie.
Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creşteri de preţ cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.
Creşterile de preţ pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianaurie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie şi 3% în 1 octombrie.
Pentru 2018, preţul au urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.