România este catalogată „tigrul Europei“ pentru creșterea de 3,5% a PIB, înregistrată în 2013, după alți doi ani în care economia națională a consemnat creștere: 2,3% în 2011, respectiv 0,6%, în 2012. Din cifrele de mai sus se poate spune că în țara noastră „curge lapte și miere“, dar în realitate, lucrurile nu stau deloc așa, cel puțin în mediul rural.

Potrivit studiului realizat de World Vision România, chiar dacă numărul salariaților a crescut în ultimii doi ani, de la 36,5% la 37,6%, în intervalul menționat aproape s-a dublat numărul persoanelor care beneficiază de prestații sociale și a crescut semnificativ numărul celor au devenit casnici. Mai mult, diferența cea mai mare se regăsește în modul în care copiii descriu stabilitatea statutului ocupațional al părinților. În 2014, doar 53% dintre copii spun că cel puțin unul dintre părinți are întotdeauna de lucru față de 61%, în urmă cu doi ani. În același timp, 21% au semnalat situația problematică în care părinții nu au de lucru. Dacă vă întrebați care era procentul în urmă cu doi ani, o să aveți surpriza să aflați că atunci erau doar 9%. De aici, se poate oarecum înțelege de ce s-a dublat numărul copiilor care spun că merg la culcare flămânzi.

Click pentru mărire

Când vine vorba despre sursele de venit, familiile despre care respondenții studiului afirmă că au o singură sursă de venit sunt, în mare parte, dependente de venituri ce constituie ajutor din partea statului. Astfel, două treimi dintre acestea au venit exclusiv din venitul minim garantat, iar aproape o treime au venitul asigurat doar din alocațiile pentru copii. Comparativ cu anul 2012, se poate constata menținerea procentului celui mai ridicat pentru categoria de gospodării în care adulții declară că „banii abia ne ajung de la o lună la alta“, fiind urmată de categoria celor care spun că „banii nu ne ajung nici pentru strictul necesar“.

Click pentru mărire

Astfel, aproximativ 6% din copii au precizat că lipsesc de la școală pentru a munci. Practic, 1 din 8 copii din mediul rural absentează de la școală pentru a munci, iar 1 din 5 copii muncește înainte sau după școală.  Conform datelor INS, la începutul anului trecut, 49,77% din populația totală de copii a României trăiesc la sate, iar riscul de sărăcie în rural este de trei ori mai mare.