Totul începe de la producție. Aici avem mai două metode: cele clasice și cele neconvenționale. In urma cu 5 ani România a dorit sa isi creasca semnificativ capacitatea de productie a energiei din surse regenerabile, motiv pentru care a sprijinit producția de energie curata. Aceasta poate fi produsă din mai multe surse regenerabile precum soare, vânt și apă. Vedeta sectorului verde este cu siguranță energia eoliană.
Vântul este o sursă inepuizabilă de energie. Totuși, transformarea acestuia în energie electrică necesită o tehnologie avansată și, automat, investiții mari. O turbină eoliană are în partea superioară o cutie denumită nacelă, de care sunt atașate trei pale ce sunt în legătură cu un rotor. Pe nacelă mai poate fi găsit un anemometru, care măsoară viteza vântului și direcția, iar, cu ajutorul informațiilor pe care acesta le oferă, nacela se întoarce în direcția vântului. Astfel, vântul învârte palele turbinei și creează energie mecanică, care este transformată în interiorul generatorului din interior în curent electric. În sistemul tehnologic, axul palelor este urmat de o cutie de viteză care multiplică turația pentru ca lucrul mecanic transmis în generator să fie corespunzător parametrilor necesari de energie electrică.
Astfel, în interiorul generatorului, pe principiile clasice ale inducției electromagnetice, se obține energia electrică. Această este colectată de cabluri care împânzesc parcul eolian, apoi este transmisă către o stație de transformare, iar mai departe pe traseu către sistemul energetic național. Poluarea generată de toate aceste procese este zero. Mai mult, în parcul eolian se poate face și agricultură, cablurile care au un diametru chiar și de 10 centimetri, fiind îngropate în pământ. O turbină are în medie o înălțime de 100 de metri și o greutate de 70 tone, iar o pală are în medie o lungime de 45 de metri. În cele opt parcuri eoline pe care le deține, Enel are 232 de turbine, fiecare cu o capacitate între 2 Megawati și 3 Megawați. Prin urmare, capacitatea totală instalată este de circa 500 Megawați, ce ar putea alimenta 550.000 de locuințe cu un consum mediu de 200 kWh/lună.
Preluarea energiei în sistemul energetic național
După producție, se intră în cea dea doua etapă: adică preluarea energiei în sistemul energetic național. Iar aici se începe cu stația de transformare. Energia electrică produsă de eoliene ajunge într-o instalație care are darul de a crește voltajul pentru a fi trimisă rapid și cu pierderi mici prin sistemul național de transport. Transformatoarele de putere, cele mai importante echipamente din stație, majorează tensiunea la nu mai puțin de 110 kilovolți. Datorită tehnologiei de ultimă generație, atât turbinele, cât și stațiile de transformare pot fi controlate de la distanță. În cazul în care este nevoie de intervenția specialiștilor, există o echipă mobilă de mentenanță.
Ajunsă la tensiunea optimă, energia electrică este transportată prin liniile de înaltă tensiune către stațiile electrice. Acestea se împart în două: de conexiuni și de transformare. În stația de conexiuni, energia electrică sosește la o tensiune de 110 kilovolți și este distribuită apoi stațiilor adiacente. În stația electrică de transformare, energia este distribuită și local, în zona stației, după ce principalii parametrii ai energiei electrice, adică tensiunea electrică și intensitatea de curent electric, sunt modificați. Astfel, tensiunea electrică este redusă de la 110 la 20 de kilovolți.
Odată realizată această operațiune, energia ajunge la punctele de transformare de medie tensiune/joasa tensiune. De aici, energia este distribuită prin rețelele electrice la consumatorul final.
În ultimii ani, stația pe care o vedeți în imagini a trecut printr-un amplu proces de retehnologizare: s-au înlocuit echipamentele clasice cu ulei, uzate fizic și moral, cu echipamente noi, compacte. Simultan cu înlocuirea celulelor, s-au modernizat și panourile de protecții, panourile de servicii auxiliare s-au înlocuit cu dulapuri echipate cu terminale de protecții noi și dulapuri noi de servicii auxiliare, astfel încât stația să poată fi integrata în telecontrol, adică să fie controlată de la distanță. Această tehnologie permite ca manevrele să poată fi executate de la distanţă, dintr-un centru de comandă, fără a mai fi nevoie de deplasarea echipei de intervenţie în teren. Retehnologizarea stației a dus la reducerea duratei de întrerupere a consumatorilor.
Implementarea programului Telecontrol în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu a început în urmă cu șase ani. Unul dintre principalele beneficii ale sistemul Telecontrol este că permite tehnicienilor companiei să execute manevrele de realimentare cu energie aproape instant, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren care să o inspecteze, acţiune ce necesită timp, sistemul Telecontrol permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu electricitate a consumatorilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru reţelele inteligente, ce permite alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor şi sistemul de control.
Cele mai noi sisteme de măsurare a energiei consumate sunt contoarele inteligente, aparate care urmează să fie montate în casele românilor. Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță oferă o gamă largă de beneficii clienților. Prin sistemul de contorizare inteligentă clientul este informat asupra consumului de energie electrică (spre exemplu prin intermediul unor aplicatii ce rulează direct pe smartphone) și îl poate optimiza. În baza analizei consumului, clientul poate primi cele mai avantajoase oferte de furnizare a energiei electrice. De asemenea, se pot realiza citiri de la distanță ale consumului, dar si operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Clienții vor fi facturați pe baza datelor actualizate, transmise de contor, se va renunța la estimări de consum, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.
Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă și localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.