"Căderea pieţei este deja în spatele nostru", a declarat Torbjorn Tornqvist, director executiv al Gunvor Group Ltd., la FT Global Commodities Summit din Lausanne. "Este începutul sfârșitului a ceea ce a fost, asta e sigur."
Petrolul şi-a revenit după ce ajunsese la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Cei mai importanţi actori din industria petrolului s-au reunit în Elveția, în timp ce membrii OPEC și alți producători majori se pregătesc pentru o reuniune ce va avea loc la Doha, pe 17 aprilie, întâlnire în cadrul căreia se va discuta o înghețare a exporturilor. „Producătorii de petrol au beneficiat de o creștere a volatilității anul trecut iar acest lucru va continua”, potrivit lui Tornqvist.
"Vom avea o mulțime de volatilitate în piaţă în continuare ", a spus Tornqvist. "De aici tendința de creştere."
O "reechilibrare" a aprovizionării cu petrol la nivel mondial și a cererii ar putea avea loc până la sfârșitul trimestrului al treilea în timp ce reducerea producției de către operatori începe să reducă supraabundență actuală, după cum precizează CEO-ul Trafigura Group Pte, Jeremy Weir.
"Cred că am văzut în partea de jos, chiar dacă nu există vreun gen de situație catastrofală, politică sau de altă natură", a spus Weir.
Creşterea preţurilor
Atunci când prețul petrolului a scăzut la 28 de dolari barilul, condiţiile la termen au scăzut mai repede decât cele actuale, fapt ce a determinat anularea proiectelor majore de producție, spune Marco Dunand, CEO al Mercuria Energy Group Ltd.
"Anticipăm că piaţa se va recupera şi vom vedea un preţ de 50 de dolari anul viitor", a spus el.
Piata petrolului este la începutul ascensiunii, cu tarifele ridicandu-se la 60 de dolari barilul în cursul acestui an și 80 de dolari barilul în 2017, a declarat Pierre Andurand, şeful departamentului Investiţii al fondului Andurand Capital Management LLP, cu sediul la Londra.
Țițeiul Brent, de referință, a urcat 1 procent, ajungând la 43.27 de dolari barilul, maximul ultimelor 4 luni pe ICE Futures din Londra.
Stocurile mari
Alex Beard, director la Glencore Plc, nu este atât de optimist în ce priveşte redresarea preţurilor, menționând că piața mondială a petrolului a adăugat peste 300 de milioane de barili de țiței și produse petroliere în depozite în ultimele 18 luni.
„Sperăm să înaintăm în direcţia unei reechilibrări, dar nu cred că acest proces va surveni foarte rapid", a spus Beard. "Încă mai avem stocuri foarte mari."
Toţi directorii de operaţii au unanimi în a spune că producția de petrol din Iran va fi mai lentă decât era de așteptat, după întoarcerea pe piaţă a Teheranului în urma ridicării sancțiunilor, în luna ianuarie.
Ian Taylor, CEO la Vitol Group of Cos., cel mai mare trader independent de petrol din lume, a declarat că obținerea de capital în Iran pentru finanțarea relansării producției rămâne dificilă. Weir de la Trafigura spune că băncile sunt în continuare "precaute" în privinţa ofertelor de finanțare a petrolului din Iran, în condiţiile în care sancțiunile SUA rămân în vigoare.
Rafinarea petrolului, care a fost o afacere pentru comercianți precum Vitol și Gunvor în 2015, vor avea probabil de câştigat în marje mai scăzute în 2015, a spus Taylor. "Va fi mai greu în acest an", a declarat Gunvor Tornqvist.