Potrivit lui, un mod prin care se poate face față acestei provocări este de a obține informații de perspectivă și de a pătrunde cu mintea în ceea ce ne pregătește viitorul. Terence Tse și Mark Esposito sunt de acord cu acest lucru. Cum pot companiile să citească semnele timpurii ale schimbării și să se adapteze? Ele pot face acest lucru prin cele 5 megatendințe ce fac parte din modelul DRIVE. Iată care sunt acestea :

Schimbări demografice și sociale

În inima tuturor schimbărilor sunt oamenii. Schimbările demografice și sociale contează cu adevarat. Cele mai multe țări din lume se confruntă cu îmbătrânirea populației, lucru ce duce la scăderea numărului tinerilor. Acestor provocări trebuie să le facă față aceste țări îmbătrânite și includ probleme ale sistemului de sănătate, probleme ale sistemelor de asigurari sociale și finanțarea pensiilor. Între timp, unele țări din zona sub-sahariană rămân predominant cu populație tânără. Provocările cărora trebuie sa le raspundă sunt furnizarea oportunităților educaționale și a locurilor de muncă.

Din ce în ce mai mulți oameni trăiesc în orașe. Urbanizarea, deși aduce cu ea multe probleme, poate aduce și multe beneficii economice. În viitor, orașele, și nu țările, vor deveni unitatea de referință de analiză economică. Orașele vor deveni centre de putere într-o măsură mult mai mare decât în prezent.

Deficitul de resurse

Creșterea consumului va face ca cererea pentru resursele disponibile să crească. Contrar a ceea ce mulți cred, petrolul și gazele nu fac parte dintre acestea. Există surse semnificative de petrol și gaze naturale și multe rezerve nu au fost încă exploatate sau explorate.

Apa este o problemă mai mare. La rata actuală de consum este posibil ca în 2025 două treimi din populația lumii să se confrunte cu o lipsă temporară de apă (1). Acest deficit ar avea implicații importante. La nivelul societății, orașele ar putea avea dificultăți în a menține furnizarea de apă pentru consum și salubritate. Deficitul de apă ar putea afecta activitatea companiilor. De exemplu, pentru fabricarea unui microcip este necesară utilizarea a 9,23 l de apă curată (2). În mod natural, producția hranei este, de asemenea, sub presiune deoarece apa este o materie prima indispensabilă: sunt necesari 94,75 l de apă pentru a produce 0,5 kg de carne (3). Presiunea pusă pe producția de alimente ar putea crește prețul acestora ceea ce, la rândul lor, ar însemna un procent mai mare din venitul personal mai ales în țările în curs de dezvoltare (4).

Inegalități

Inegalitățile financiare legate de venit sau avere s-au adâncit în ultimele decenii. În SUA, primii 0,1% în topul averilor dețin la fel de multă avere ca ultimii 90% (5). China, care se situează foarte jos în topul celor mai bogate țări, are, totuși, cel mai mare număr de miliardari din lume.

Ce se întâmplă totuși cu cei din clasa mijlocie? Vestea proastă este că meseriile lor sunt înlocuite de mașini. În SUA, procentajul gospodăriilor care castigă 50% din venitul mediu a scăzut de la 56.5% la 45.1% din 1979 până în 2012 (6). Este modul prin care clasa de mijloc va avea venituri mici în timp. În același timp există o crescută inegalitate legată de vârstă. Un indicator clar pentru acest lucru este șomajul tinerilor, care rămâne la cote foarte înalte într-un mod supărător și care crește în multe părți ale lumii. Deseori, acesta este un rezultat al faptului că nu sunt suficiente locuri de muncă. În timp, politicile guvernamentale au tendința de a favoriza persoanele vârstnice și nu persoanele tinere. În plus, suntem de părere că  “inegalitatea legată de capital” – prevalența împrumutului în defavoarea acțiunilor, cel puțin în Europa – face dificil ca startup-urile inovative să primească finanțarea de care au nevoie pentru a înflori.

Volatilitate, scară și complexitate

Încă de la începutul anilor 80, tehnologiile de comunicare a informațiilor au schimbat lumea complet. Dar adevarata putere a acestor tehnologii este pe cale să ni se dezvăluie acum: combinarea diferitelor componente ca puterea de procesare, camerele digitale, memorii și senzori pentru a crea noi tehnologii. În consecință, aceste combinații dau naștere altor combinații și tehnologii. Dovezi ale acestora pot fi văzute prin dezvoltarea roboticii și a inteligenței artificiale. Pe cât de puțin practică este mașina fără șofer a Google, ea marchează dezvoltarea semnificativă a mașinilor bazate pe inteligență artificială, care sunt pe punctul de prelua multe roluri ce se credeau a fi doar pentru oameni. Recenta victorie a AlphaGo în fața celui mai bun jucător de Go din lume, jocul care se consideră a fi cel mai dificil de câștigat pentru computere, a făcut clar faptul că dezvoltarea inteligenței artificiale a atins noi culmi. Nu se va opri cu siguranță aici. La scurt timp după victoria AlphaGO, Al în Japonia a fost co-autor la o nuvelă ce a trecut de prima fază de selecție a unui concurs literar.

Dinamica Întreprinderilor

Viteza schimbării a condus companiile spre descoperirea unor noi modalități de a face lucrurile. Acest lucru nu se rezumă la economiile avansate. Economiile în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, active pe multiple fronturi. De exemplu, în timp ce China nu este foarte bună la știință și la inovații inginerești, este un lider în inovații centrate pe client și bazate pe eficiență (7). Luați Alibaba, de exemplu. Într-o mutare prin care să ajute întreprinderile mici și mijlocii pe platforma sa online, compania a găsit o metodă de a furniza finanțare acestor companii. Acest lucru poate părea trivial. Dar ne imaginăm că ar fi foarte dificil în SUA sau UK pentru platformele online să se extindă în sfera serviciilor financiare fără să intre în probleme ce tin de reglementare si concurenta in legatura cu bancile. În altă ordine de idei, acum suntem martorii unui număr tot mai mare de noi modele de afaceri.

Aceste informații au fost prezentate în cadrul forumului “Înţelegerea modului  în care viitorul se prefigurează. Utilizarea modelului DRIVE pentru valorificarea puterii megatendinţelor actuale”, susţinut de profesorul Terence Tse. Evenimentul a fost organziat zilele trecute la București de către COTRUGLI Business School.