„Dezbaterea organizată de revista Capital este necesară pentru cei care au ceva de spus despre politicile publice. În acest context vreau să vorbesc despre lucruri optimiste. România are în prezent cea mai mare creștere din Ununea Europeană. Dar trebuie să ne uităm atent la motoarele acestei creșteri. Despre programul de guvernare s-a vorbit în special despre o componenteă care vizează relazare ficală. Dar el are și o componentă care vizează echilibrarea sau chiar schimbarea acestor motoare. Sunt și măsuri dureroase acolo. Reforme structurale. Statul poate determina aceste modificări doar prin măsuri legislative. E vorba de măsuri care vor determina modificări structurale și în mediul concurențial. Cu efecte pe productivitate, îmbunătățirea veniturilor, ș.a.m.d.
Față de anul trecut putrerea de cumpărare a crescut cu 15,7%. Este cea mai consistentă majorare din ultimii 15 ani. Inflația în România este de 0,4%, cea mai mciă din UE. Am atras și investiții străine care au generat locuri de muncă și o rată a șomajului aflată la un minim istoric. Exporturile sunt și ele la cel mai ridicat după 2012. Prin urmare, rezultatele sunt bune și palpabile.
Am început anul cu reducerea taxelor și impozitelor. Am încercat să atacăm birocrația. Trebuie să continuăm în această direcție. Cu siguranță toți antreprenorii se gândesc în primul rând la ANAF. Ne-am propis să ieșim din paradigma care arată că de moarte și de fisc nu poți să scapi. Am regăsit această abordare și la nivel european sau chiar la nivelul OECD. E mult mai productiv și eficient ca o țară să aibă o administrare fiscală prietenoasă decât un bau-bau.”
IT-ul, una dintre priorități
IT-ul este una dintre prioritățile coaliției aflată la guvernare. Am introdus scutirea de impozit pe profit pentru entitățile cu activitate în zona IT. Am reglementat de vreo două luni acea facilitate care privește neplata impozitului pe venit pentru echipele care lucrează în cercetare, inclusiv în IT. Acum avem în plan extinderea scutirii de impozit în zona IT și pentru cei cu studii medii. Cred că acum industria IT înseamnă vreo 6% din PIB și sper să ajungem chiar la 10%.