„Grupul se află în imposibilitatea de a atrage noi chiriaşi sau de a creşte nivelul chiriilor din motive independente de voinţa sa, în special din cauza condiţiilor de piaţă existente. Nu există nicio garanţie că grupul va putea să renunţe la aceste proiecte în timp util sau să le restructureze pentru a limita pierderile. Nu poate fi exclus faptul că grupul nu va vinde sau suspenda temporar aceste proiecte; în astfel de situaţii, nu există nicio asigurare că în urma unor asemenea acţiuni grupul îşi va limita pierderile în timp util. Grupul nu poate exclude că va fi forţat să întrerupă operaţiunile acestor proiecte“, se precizează în ultimul raport financiar al GTC.
Întregul portofoliu al companiei a fost evaluat la circa 1,3 mld. euro, din care proprietăţile din România au o cotă de 15%. Cele mai importante imobile din România sunt cele de retail, a căror valoare a scăzut într-un an de la 35,1 mil. euro la 8,5 mil. euro. Compania pune această scădere abruptă pe seama ofertelor de cumpărare primite pentru activele neperformante, venite în urma deciziei grupului de a nu mai susţine financiar aceste proprietăţi şi de a le vinde. În evaluarea activelor au fost incluse doar mallurile Galleria Arad şi Piatra Neamţ, deoarece Galleria Buzău a fost din nou scos la vânzare. Mallurile din Arad şi Piatra Neamţ au o rată de ocupare de 88% şi practică o chirie medie de 4 euro/mp/lună.
„Chiar dacă există incertitudini cu privire la lichiditatea companiei, consiliul de administraţie consideră că, pe baza ipotezelor curente, compania va putea să îşi respecte toate obligaţiile pentru cel puţin următoarele 12 luni“, se mai precizează în raportul GTC.
Înainte ca pachetul principal de acţiuni al GTC să fie preluat de Lone Star (30%), în noiembrie 2013, dezvoltatorul a trecut printr-o campanie de vânzare a celor trei malluri cu performanţe slabe din Suceava, Piatra Neamţ şi Buzău. Compania a vândut Galleria Suceava antreprenorului sucevean Costică Tudosă pentru 1 mil. euro, plus 8 mil. euro datorii bancare. După vânzarea mallului din Suceava, celelalte două centre comerciale au fost retrase de la vânzare.
GTC mai deţine în România turnurile de birouri City Gate din Piaţa Presei, a căror valoare a scăzut pe parcursul anului trecut de la 157 mil. euro la 148 mil. euro; un teren de 10.000 mp, în parteneriat cu George Copos, destinat construcţiei unui turn de birouri; şi ansamblurile rezidenţial Rose Garden şi FeliCity.
GTC este dezvoltatorul străin cu cele mai multe proiecte finalizate în România. Compania a investit în cele şase proiecte pe care le are acum în portofoliu un total de circa 377 mil. euro. La acestea se pot adăuga primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House, pentru care a încasat în urma vânzării circa 100 mil. euro.