"Businessul nostru, KMGI şi Rompetrol, este deținut de guvernul kazah şi operăm în România și în regiunea Mării Negre de aproape 10 ani. Suntem profitabili, iar afacerile noastre reprezintă 3% din Produsul Intern Brut al României. Peste 30% din petrolul utilizat în România este datorat materiei prime care circulă între cele două țări", a spus Zhangulov.
"Am investit câteva miliarde de dolari pentru a aduce în rafinăriile și unităţile noastre de producție cele mai bune condiţii posibile pentru a le transforma în active productive", a arătat oficialul KMGI, precizând că grupul are "peste 6.000 de angajați cărora le plătim salarii foarte bune, așadar investim în comunitățile și regiunile unde ne derulăm activitățile".
El a comentat şi anunţul Ministerului Energiei, potrivit căruia compania de stat SAPE (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie) va fi desemnată ca reprezentant al statului roman în cadrul fondului de investiții româno-kazah.
"Fondul de investiții menționat face parte din Memorandumul de Înțelegere semnat de compania noastră cu autoritățile române în 2013. Faptul că Ministerul Energiei a anunţat săptămâna trecută că a desemnat compania SAPE ca reprezentant, reprezintă un pas pozitiv și necesar realizat de statul roman în demersul de îndeplinire a acordului din 2013", a spus Zhangulov.
"De asemenea, anunțul reprezintă o veste bună pentru România. Principalele priorități investiționale ale fondului comun de investiții vizează consolidarea activităților și operațiunilor KGMI, precum și crearea de noi locuri de muncă, cu un impact direct asupra economiei României. De asemenea, considerăm diversificarea surselor de distribuție ale petrolului o prioritate pentru România și Uniunea Europeană, după cum este relevant de raportul Cambridge Econometrics publicat în iulie 2016", a adăugat acesta.
Şeful KMGI a făcut referire şi la relaţia grupului cu autorităţile române
"Rămânem în situația în care suntem limitați de sechestrul pe activele noastre. În plus, suntem în așteptarea procedurii de privatizare a 26,67% dintre acțiuni. Până când acesta va demara, așteptăm deblocarea unor fonduri de 200 milioane dolari – o situație ce se află în curs de rezvolare din 2013. Mai exact, așteptăm să primim permisiunea de a plăti aceste 200 milioane dolari către Trezoreria Statului. Este cu siguranță în interesul bugetului statului român să fie realizat acest lucru", a menţionat Zhangulov, în interviul acordat EU Reporter.