"În experienţa mea, cel mai bun mod pentru a crea locuri de muncă, salarii mari şi pentru a stimula creşterea economică este ca întreprinderile private să lucreze în parteneriat cu cheltuielile publice. Crucial este să ai un climat investiţional care creează condiţii concurenţiale echitabile astfel încât toate industriile să poată lucra eficient şi corect. În momentul de faţă trebuie să spun că Guvernul român nu îşi respectă promisiunile", a apreciat Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al KMG International, într-un interviu acordat portalului de ştiri EU Today. 

În luna mai a acestui an, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu. 

Azamat Zhangulov a subliniat că tot ceea ce a fost făcut în numele KMG International (actuala denumire a Grupului Rompetrol) a fost legal, cu aprobarea Guvernului. "Suntem cumpărători de bună credinţă şi integri. Vrem să ne creştem afacerile aici, să continuăm să facem investiţii şi să creăm locuri de muncă. Întrebarea la care doar statul poate răspunde este dacă ne lasă şi dacă putem să ne reluăm afacerile", a precizat Azamat Zhangulov. "Suntem gata să distribuim aproximativ 300 de milioane de dolari către statul român în conformitate cu acordul nostru. Suntem gata de asemenea să înfiinţăm, în parteneriat, un fond de dezvoltare pentru România în valoare de până la un miliard de dolari. Suntem pregătiţi dar deocamdată nu putem încheia aceste acorduri doar din partea noastră, avem nevoie şi de participarea statului. Pentru moment statul român şi-a îngheţat angajamentele şi responsabilităţile în ceea ce ne priveşte", a declarat Azamat Zhangulov. 

În România, KMG International operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an şi cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum şi hexan, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL şi 6 depozite. 

AGERPRES