În timp ce fermierii români accesează destul de greu finanţare pentru agricultură, străinii au venit cu bani din afară şi au ajuns să gestioneze cele mai important, afaceri din zootehnia românească. „Pentru a dezvolta o fermă cu 400-500 de capete îţi trebuie circa 3-4 milioane de euro. Câţi români au posibilitatea să facă un proiect de o asemenea dimensiune? De aceea, străinii investesc în România. Pentru că vin cu finanţări din afară, sau cu scrisori de bonificaţie obţinute în ţările lor de origine“, a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România. Acesta a subliniat faptul că în continuare străinii vor avea un avantaj în faţa românilor pentru că au capitalul necesar investiţiilor. Frânc a mai spus că străinii care vin să facă agricultură în România sunt în mare parte olandezi. „Având în vedere că în Olanda se face agricultură de foarte mulţi ani, statul olandez încurajează fermierii să plece în alte ţări, chiar le dă credite doar să-şi mute afacerile în alte regiuni“, a subliniat Claudiu Frânc.
Subvenţii pentru străini
Cei mai importanţi investitori străini care se ocupă cu creşterea bovinelor sunt olandezi, israelieni şi italieni.
Firma Alnaser, al cărui acţionar majoritar este Mohamad Almohamad, a primit subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru 5.092 de animale, ( 3.318 bovine de lapte şi 1.774 bovine de carne).
Compania deţinută de Almohamad este înregistrată în judeţul Constanţa.
Următorul mare investitor în creşterea bovinelor este firma DN Agrar, din judeţul Alba, care a obţinut subvenţii de la APIA, în campania 2013, pentru 5.081 de animale, din care 2.558 bovine de lapte înregistrate pe firma Lacto Agrar şi 2.523 de bovine de lapte înregistrate pe firma DN Agrar Apold. Grupul DN Agrar este format din 16 firme şi este administrat de Jan Gijsbertus de Boer, cetăţean olandez care a venit să investească în Transilvania în anul 2007.
În ceea ce priveşte valoarea totală a subvenţiilor obţinute de către crescătorii de bovine, APIA nu a dat o cifră exactă.