ANAF recuperarea prejudiciului în cazul caselor lui Iohannis
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, a făcut clarificări importante după publicarea, pe 17 ianuarie 2025, a motivării Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitoare la transferul imobilului situat pe strada Gheorghe Magheru nr. 35 din Sibiu în proprietatea statului român.
Conform ANAF, decizia ÎCCJ din septembrie 2024 stabilește că imobilul, deținut anterior de Carmen Iohannis și alte persoane, revine statului român. Cu toate acestea, procesul de recuperare a prejudiciilor nu poate începe până când statul nu devine proprietar recunoscut legal prin înscrierea în Cartea Funciară.
ÎCCJ a decis în 2024 că statul român este moștenitorul de drept al imobilelor
ÎCCJ a decis în 2024 că statul român este moștenitorul de drept al imobilelor deținute inițial de soții Eliseu și Maria Ghenea, naționalizate în anii ’60 de regimul comunist. În anii ’90, Ioan Baştea, pretins strănepot al acestora, a obținut retrocedarea lor.
Ulterior, Baştea a implicat în tranzacții soții Klaus și Carmen Iohannis, care au dobândit parțial proprietăți printr-un contract de vânzare-cumpărare din 1999.
Pentru spațiul comercial de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29, statul a inițiat o acțiune la Tribunalul Sibiu, având ca obiect anularea unui certificat de moștenitor emis în 2012. Acest document acorda drepturi asupra unei jumătăți din imobil către Baştea Rodica, o prietenă a familiei Iohannis, stabilită în Miami. Procesul are termen pe 5 februarie 2025.
Măsurile legale și stabilirea sumelor reprezentând „fructele neculese”
Un element central al procesului este stabilirea sumelor reprezentând „fructele neculese” – veniturile generate de imobile în perioada în care acestea au fost în posesia unor terți.
ANAF a subliniat că, după înscrierea statului în Cartea Funciară ca proprietar, vor fi calculate aceste sume și vor fi demarate demersuri legale pentru recuperarea lor.
„După înscrierea în Cartea funciară a Statului Român în calitate de proprietar, vor fi stabilite sumele reprezentand ”fructele neculese” ce revin statului român si se vor efectua demersurile legale pentru recuperarea acestora.
Asigurăm opinia publică de faptul că vor fi întreprinse cu celeritate toate măsurile legale în vederea apărării tuturor intereselor statului roman”, transmite Fiscul.
Cele două imobile au fost retrocedate în 1999
Potrivit investigațiilor jurnaliștilor de la Rise Project și Centrul de Investigații Media, cele două imobile au fost retrocedate în 1999 printr-o succesiune realizată de notarul Radu Gabriel Bucșă. În aceeași zi, Ioan Baştea a vândut jumătate din imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu către soții Iohannis pentru suma de 3.200 de dolari. Ulterior, spațiul le-a generat venituri de aproximativ 1,3 milioane de lei (circa 260.000 de euro).
Litigiul pentru imobilul de pe strada Gheorghe Magheru nr. 35 a fost soluționat definitiv în favoarea statului român, prin respingerea recursului formulat de Baştea Rodica. Totuși, pentru spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu, procesul este în derulare, iar statul trebuie să anuleze certificatul de moștenitor pentru a deveni proprietar asupra întregului imobil.