CNSAS va solicita dosarele de la Direcția de Pașapoarte pentru candidații la alegerile prezidențiale

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat că va solicita dosarele de la Direcția de Pașapoarte din cadrul Ministerului de Interne, având în vedere candidaturile pentru viitoarele alegeri prezidențiale, scrie g4media.ro.

Măsura va viza, printre altele, și candidatura lui Călin Georgescu, un candidat care se prezintă ca fiind anti-sistem, dar care a fost acuzat de liderul UDMR, Kelemen Hunor, că ar fi avut legături cu rețeaua spionului comunist Mihai Caraman.

Georgescu a călătorit în perioada regimului comunist în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, țări ale căror vize erau greu de obținut de către cetățenii români care nu aveau legături cu nomenclatura comunistă.

Aceste călătorii au ridicat suspiciuni, iar declarațiile lui Kelemen Hunor sugerează o legătură între candidatul anti-sistem și rețeaua fostului șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), Mihai Caraman.

Ladislau Csendes, membru al colegiului CNSAS, a explicat într-un interviu că inițiativa de a cere dosarele de la Direcția de Pașapoarte i-a aparținut lui Mădălin Hodor, vicepreședintele colegiului.

Potrivit acestuia, Ministerul de Interne a fost singura instituție care nu a contribuit la investigarea trecutului colaboratorilor fostei Securități, deși are obligația legală de a furniza informații relevante în acest sens.

Calin Georgescu
SURSA FOTO: captură YouTube

Călin Georgescu, un produs al vechiului regim

Kelemen Hunor a declarat că Georgescu, deși se prezintă ca un opozant al vechiului regim, este în realitate un produs al acestuia. Potrivit liderului UDMR, Georgescu ar fi fost implicat în rețeaua Caraman și ar fi fost influențat de mentorul său, Mircea Malița.

Hunor a subliniat că Georgescu a avut legături strânse cu vechi structuri ale regimului comunist, întrucât călătoriile sale în Statele Unite și Marea Britanie, în 1986, erau extrem de rare pentru românii de rând, fiind privilegii acordate celor care aveau legături cu puterea comunistă.

Mihai Caraman, fostul șef al SIE, a fost un spion comunist dublu agent, lucrând atât pentru regimul comunist din România, cât și pentru KGB. În anii ’50-’60, Caraman a reușit să pătrundă în cercurile NATO, obținând informații extrem de valoroase pe care le transmitea mai departe către serviciile secrete sovietice.

Caraman a devenit o figură centrală într-un scandal internațional, fiind acuzat că a racolat agenți NATO, provocând grave prejudicii Alianței Nord-Atlantice.